PUBLICITAT

Espanya i Andorra tanquen el CDI

  • Rajoy el signarà en la visita programada a Andorra, molt probablement el 15 de gener
  • Martí esgrimeix la «credibilitat internacional» com un valor indispensable per créixer
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí i Cinca amb els periodistes dels diversos mitjans de comunicació del país, ahir al matí Foto: SFG

El cap de Govern, Toni Martí, va fer ahir balanç de la gestió anual del Govern. Ben be va ser balanç de legislatura. Escortat per la seva mà dreta, el ministre de Finances i Funció Pública Jordi Cinca, el líder taronja va esgrimir «la credibilitat que Andorra s'ha guanyat» a l'exterior gràcies al nou marc fiscal que no s'hi va insistir que convertia Andorra en un país de tributació baixa, molt conscient que l'IRPF és un impost que costa de país per part d'un sector de la ciutadania.

Martí es va presentar davant els mitjans de comunicació del país amb un as sota la màniga. Espanya i Andorra van deixar divendres rubricat el Conveni de no Doble Imposició, que culminarà amb la visita del president espanyol Mariano Rajoy, que el signarà a la capital andorrana molt probablement el dia 15 de gener. Ha estat una negociació llampec, amb un document que s'assimila als estàndard amb que treballa l'OCDE i que «no inclou intercanvi d'informació fiscal automàtica», va subratllar Martí.

moment crític / El cap de Govern va basar el seu balanç partint que ha estat una legislatura «complexa» perquè va agafar les regnes del Govern en mig d'una crisi profunda i amb 6.000 persones que s'havien vist forçades a marxar d'un país que ja no brindava oportunitats. El mandat va començar amb 600 aturats, que al cap de dos anys es van enfilar als 1.200 «creant una gran inquietud», va remarcar. Sota aquesta òrbita Martí va justificar algunes de les decisions més impopulars que ha pres: «Tenia la convicció que calia fer reformes perquè el model estava esgotat i no havia possibilitat de tornar al camí del creixement». I en aquest mateix àmbit del mercat laboral va apuntar que confia en deixar el país de nou amb 600 o 650 aturats a finals de la legislatura, abans de les eleccions de l'1 o 8 de març en funció de l'aprovació del pressupost per a l'any que ve. Va destacar, això sí, que la xifra de persones desocupades es trobava a 30 de novembre en 701 treballadors.

Desengranat altres aspectes de la seva gestió es va aturar en les negociacions amb la UE, que deixa en mans del nou Govern que sorgeixi de les urnes, motiu pel qual ha sol·licitat una reunió amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per demanar que sigui l'executiu sorgit de les eleccions del març qui comenci les negociacions, per una qüestió de «responsabilitat». Més en clau futurista va donar per segur que Cinca continuarà com a ministre tot i que les carteres de Finances i Funció Pública se separaran i que ha fet les «gestions necessàries perquè bona part dels ministres puguin seguir».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT