PUBLICITAT

Una proposició de llei polèmica

  • Icomos també va denunciar la rectificació de la distància per construir prop dels monuments i va demanar entesa al PS i SDP perquè presentin recurs al Tribunal Constitucional, ja que ni DA ni el cap de Govern ho faran
MARISA DA COSTA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Obres d'embelliment a Santa Coloma, Foto: ÀLEX LARA

La majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA), va aprovar el 24 de juliol passat la proposició de modificació de la Llei de Patrimoni Cultural. Amb aquesta correcció contra la que es van manifestar els grups d'oposició, el Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP), el Consell General va «restablir l'equilibri competencial amb què es defineix amb més rigor els àmbits o zones que conformen els entorns de protecció», segons resa l'exposició de motius del text, a més d'atorgar «un major pes específic als comuns en la seva execució». Així es reduïa la distància dels entorns de protecció dels monuments històrics i culturals de 100 a 20 metres, com proposaven els comuns.

La consellera del PS, Rosa Gili, va manifestar aleshores que «la modificació va en contra del propi objectiu pel qual es va elaborar la Llei de patrimoni l'any 2003». La formació va emetre un informe jurídic on es detectaven 11 punts d'inconstitucionalitat. El PS no va ser l'única organització que volia aturar la Llei. El Comitè andorrà del Consell internacional per a la protecció del patrimoni cultural, Icomos es va assessorar sobre la possibilitat de portar-la al Tribunal Constitucional i va descobrir que no ho podrà fer. De fet, Icomos va insistir que només ho pot fer la cinquena part del Consell General, tres comuns o el cap de Govern. I va considerar que era molt difícil que ho fes ningú perquè els comuns es van posar d'acord per fer la proposta de modificació.

El recurs només podria prosperar si els grups de l'oposició, el PS i SDP es posessin d'acord per presentar-lo plegats. Icomos va insistir en què «es tracta d'una decisió política de la més alta importància» i va afegir que «el 2003 la llei de Patrimoni Cultural va ser aprovada per unanimitat». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT