PUBLICITAT

Restaurat el retaule de la Immaculada de l'església de Sant Pere Màrtir

  • Aquesta obra d'art presentava un estat de conservació delicat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Retaule i pintures de l'absis de l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany Foto: G.L.T./ANA

El departament de Patrimoni del Govern ja ha finalitzat les obres de restauració del retaule i de les pintures de l'absis de l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes-Engordany. Dissabte passat tècniques de l'àrea en van donar a conèixer els detalls, tot just abans del tradicional concert de Santa Llúcia, interpretat per la Coral escadenca.

Les obres van començar a finals de l'any passat i, tal com va explicar la tècnica de conservació i restauració de Patrimoni, Lourdes López, es van fer «de forma intermitent». Al llarg d'aquest temps, hi van treballar entre dues i tres persones.

D'una banda es va actuar sobre el retaule, una peça barroca «de molt bona qualitat, que havia estat bastant maltractada». El motiu és que durant uns quants anys es va conservar a les golfes de l'església. L'any 1982, va explicar López, es va baixar a l'altar i es va restaurar. Tot i això, «ja han passat 32 anys i necessitava una nova intervenció».

Pel que fa a les pintures, que són de Núria Llimona, aquestes presentaven «un estat de conservació bastant dolent». Així doncs, els tècnics van haver de «fixar la pulverolència, netejar-les i retocar-les». L'acte de presentació de les pintures, i el posterior concert, van congregar a més d'un centenar de persones, que van omplir l'església.

RESTAURACIÓ/ La intervenció va consistir en la fixació de la capa pictòrica amb resines sintètiques, aplicades a pinzell i amb xeringa als llocs on hi havia aixecaments, i posteriorment aplanades o planxades amb una espàtula calenta. La neteja de la policromia es va fer amb dissolvents, alguns d'ells gelificats. En quant a la reintegració pictòrica dels llocs on es va perdre la pintura es va emprar pintures específiques per a la restauració. També va caldre fer la desinsectació de les peces corcades amb el sistema d'anòxia amb gas argó. Finalment s'hi va aplicar una resina lleugera a mode de capa de protecció final.

Pel que fa al muntatge, es va emprar una estructura metàl·lica a mida que a banda d'assegurar la consistència del muntatge, va permetre separar una mica el retaule de les pintures murals i distribuir millor el pes de les diferents peces.

Pel que fa a la restauració de les pintures es va iniciar a final del 2013 i es va allargar fins el mes de gener. S'hi va fer una neteja superficial de les pintures, eliminant el vel blanquinós de les sals i la pols. La fixació de la pel·lícula pictòrica es va fer amb un adhesiu sintètic molt diluït. Posteriorment es van retocar les petites pèrdues de pintura per tal de millorar la lectura de l'obra.

L'estat de conservació de les pintures era força deficient, per un aflorament generalitzat de sals, localitzat sobretot en els personatges, que ocasionava un vel blanquinós. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT