PUBLICITAT

L'edifici del Roc del Bisbe, vora set anys després del despreniment

  • La propietat ha finalitzat les obres per estabilitzar el talús i ara remodelarà l'immoble
  • L'objectiu és que l'edificació, buida des de l'esllavissada, torni a rebre inquil·lins el 2015
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
L'edifici del Roc del Bisbe i al costat on es va produir l'esllavissada, en una imatge d'ahir a la tarda Foto: ÀLEX LARA

L'edifici del Roc del Bisbe, a l'avinguda del Través de la Massana, es recupera gairebé set anys després de l'important despreniment que es va produir a la zona. Arran de la caiguda de rocs, pedres i també fang es va haver de desallotjar l'edifici, que malgrat no va quedar malmès per l'esllavissada, estava molt a prop dels fets i no hi havia la suficient seguretat que no tornés a passar, aquest cop amb conseqüències més tràgiques. Des de llavors l'immoble ha quedat buit, sense poder-se llogar de nou. Però les accions de la propietat han de permetre que durant l'any vinent torni al mercat i aculli de nou inquilins.

Tal i com va explicar Ester Molné, una de les propietàries de l'edifici (de Casa Palanques), un cop desallotjats tots els llogaters es va començar a procedir amb estudis geològics per assegurar el terreny a tota la zona del darrere. Des del primer moment la intenció era poder-lo tornar a ocupar, va explicar Molné. Els estudis van tardar més del previst, i no va ser fins el 2011, tres anys després del despreniment, que es van poder iniciar les obres.

Aquests treballs consistien en la consolidació del mur que va cedir i en estabilitzar-lo amb uns ancoratges. Les obres també es van allargar més del previst, ja que part dels ancoratges envaïen la propietat de darrere. Així doncs, es va haver de renegociar amb aquests propietaris com poder realitzar-ho causant els mínims perjudicis.

A dia d'avui, aquests treballs ja han finalitzat. Es posa punt i final per tant a un procés que causava un important impacte visual i mediambiental a la parròquia massanenca.

Remodelació DE L'EDIFICI / Amb tot, però, la propietat considera que encara cal invertir més abans de tornar a posar al mercat de lloguer el Roc del Bisbe. «Està una mica desfasat», va reconèixer Molné, recordant que es tracta d'un edifici que té vora una quarantena d'anys. Així, els propers mesos es destinaran a remodelar l'immoble.

A nivell de façana, s'embellirà, es pintarà i es canviaran els finestrals, amb perfil d'alumini, perquè aïllin millor amb l'exterior. Això es farà acollint-se al Pla Renova que des de l'any passat impulsa el Govern d'Andorra.

En paral·lel, a l'interior es renovaran els banys, es canviaran les cuines, «que eren velles» i se substituirà el terra dels pisos per parquet, més d'acord amb com es construeixen a dia d'avui els habitatges.

En total són deu pisos, que també estaran oberts als antics inquilins. «Si volen venir, cap problema», va explicar Molné, «els coneixem a quasi tots». Tot i que també són conscients que tots ells ja han estat recol·locats i que molt probablement no els interessarà fer de nou una mudança.

Totes les inversions, la de l'estudi geològic, la dels treballs d'estabilització i ara la rehabilitació de l'edifici, ha anat a càrrec de la propietat. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT