PUBLICITAT

L'ABA creu que el nou reglament dóna excessiu poder a la direcció

  • El Govern es compromet a tirar endavant una llei específica pels bombers a la propera legislatura
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un grup de bombers durant un simulacre d'accident al Túnel de la Tapia a Sant Julià de Lòria. Foto: ÀLEX LARA

La confrontació està servida i ja es veia venir. El sindicat que aplega als bombers no vol que l'executiu tiri endavant l'actual redactat del nou reglament que regula les funcions, l'estructura i l'organització del Cos de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments. La nova normativa defineix les funcions de cada unitat i el nombre de membres que la componen, així com la classificació dels llocs de treball i el procediment de selecció per ocupar-los.

Entre els seus objectius està la regulació de les activitats especialitzades que duen a terme els integrants del servei. Les missions que realitzen els bombers han crescut i s'han fet més complexes i això ha obligat que bona part dels seus membres s'especialitzin. Regular com s'accedeix a aquestes especialitats i amb quins complements salarials s'han de retribuir és una de les funcions d'aquest decret. I és que actualment aquest cos no té cap text legal específic per la qual cosa el Ministeri de l'Interior va redactar un document que ha de regular el servei fins que no tiri endavant una llei pròpiament dita i que com a mínim no veurà la llum fins la propera legislatura, si DA torna a governar. Al respecte, el president de l'ABA, Joan Torra, va assenyalar la necessitat d'una llei per evitar que cada govern de torn «estableixi la seva reglamentació en funció dels seus interessos sense tenir en compte els interessos generals del col·lectiu».

CRÍTIQUES DE L'ABA/ El text que va ser enviat pel Govern als sindicats per tal que poguessin fer els comentaris adients ja ha tornat a mans governamentals i properament comptarà amb el vist-i-plau del Consell de Ministres per la seva aprovació definitiva.

El sindicat va demanar ahir justament poder reunir-se amb el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot per tal d'explicar-ne la situació. En qualsevol cas, la ratificació mantindrà el parer contrari de l'Associació de Bombers d'Andorra, al considerar que atorga a la cúpula del servei tot el poder per fer i desfer. A més lamenten que s'hagin carregat els concursos de trasllat per fer-los a dit i alhora critiquen el fet que se´ls hagi donat poc temps per fer les seves valoracions.

Torra, va indicar que malgrat el reglament persegueixi uns objectius «lloables», els mitjans per aconseguir-los «han d'ésser els correctes, i han de ser correctament emprats, extrems que no es donen en el present cas». En aquest sentit manifesten que més que un decret és «una norma en blanc» objecte «d'un perillós exercici d'improvisació». Denuncien que el fet de donar molt més pes a l'equip directiu del cos pot «generar autèntics riscs de diversos ordres». Els representants sindicals creuen que malgrat que sigui potestat de l'executiu regula el Cos és «oportú, procedent, i indispensable, respectar la Llei de la Funció Pública per arribar a aquest fi». D'altra banda, l'ABA manifesta la necessitat que «les assignacions es facin imprescindiblement per concursos de mèrits amb bases clares i respectuoses».

Finalment denuncien el clima d'enfrontament general entre els bombers per la presentació d'aquest decret governamental, que «xoca frontalment amb els drets d'uns i amb els drets dels altres». A més, assenyalen que el decret és una «altra viva mostra d'arbitrarietat, de manca de concreció, de correccions permanents i contínues, i de manca d'interlocució». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT