PUBLICITAT

El temps de reacció, crucial per tractar els infarts

  • A Andorra es detecten uns 40 casos anuals relacionats amb les malalties coronàries
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Els metges de l'hospital i la cònsol, durant la conferència. Foto: ANA / M.C.

Sota el títol Atac de cor, més que una malaltia, el cardiòleg de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Ricard Ballester, el cap d'Urgències Josep Gómez, el cap del servei de Cures Intensives, Antoni Margarit, i el cap de servei de Diagnòstic per la Imatge, Àngel Seara, van explicar dijous al vespre alguns aspectes a tenir en compte per a la detecció, diagnòstic i tractament de les malalties coronàries. Tots ells van coincidir a destacar la importància d'una actuació ràpida per aconseguir salvar la vida de la víctima afectada, com també la prevenció per evitar que s'esdevingui alguna d'aquestes dolències. L'acte s'emmarca dins les activitats que organitza el Comú de Sant Julià amb motiu de La Marató de TV3.

El primer pas per atendre una malaltia coronària és la prevenció. Una alimentació saludable per corregir l'obesitat i la incorporació de l'activitat física per combatre el sedentarisme són dos dels consells que va transmetre el cardiòleg Ricard Ballester.

Encara que la casuística a Andorra és relativament baixa, d'uns 40 casos anuals segons va apuntar el cap del Servei de cures intensives, Antoni Margarit, l'índex de mort d'aquestes malalties és molt alt. Els estudis americans apunten que «fent les coses molt bé» s'aconsegueix salvar un 10% dels afectats, va assenyalar Margarit. Per això, un cop es produeix l'aturada és molt important una reacció ràpida, tant per part de l'usuari com dels sistemes sanitaris, va manifestat el cap d'urgències, Josep Gómez, i va recollir l'ANA.

COM ACTUAR / Alguns símptomes poden ser un dolor al pit, d'una durada relativament llarga i opressiu. Persones amb factors de risc per motius familiars o de determinats hàbits també són més propenses. En tot cas, un cop es produeix aquest dolor el primer que s'ha de fer és trucar al 116 i, si hi ha aturada, intentar fer la primera desfibril·lació el més ràpid possible mentre arriba el SUM, van explicat els metges. «És un temps preciós», van manifestar.

Per això és important la implantació de desfibril·ladors però aquesta acció ha d'anar acompanyada de formació. «Cal que la societat s'impliqui en una malaltia que és la que té més mortalitat als països occidentals», va afirmar Ballester. «Hi ha d'haver personal capaç de fer servir aquests desfibril·ladors i perdre la por perquè és un software molt segur que va donant les indicacions a seguir», va apuntat Margarit.

El temps fonamental per determinar la supervivència és de dues hores «des del moment que es detecta el símptoma fins que s'estableix el tractament definitiu».

La conferència s'emmarca en els actes de la Marató a Sant Julià. El plat fort, però, serà demà a la Plaça de la Germandat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT