PUBLICITAT

Les corporacions locals frenen la consolidació del nou marc fiscal

  • L'oposició vota en contra i retreu a la majoria que cedeixi davant la pressió dels cònsols
  • No obstant això, tots els grups de la cambra lamenten la poca ?proactivitat' parroquial
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers del PS, González i Rios conversen sota la mirada distreta del conseller d'SDP, Bartumeu, ahir Foto: TONY LARA

La majoria de Demòcrates per Andorra (DA) va aprovar ahir amb 22 vots a favor i sis en contra –els del Grup Socialdemòcrata i del Grup Mixt– la modificació de la Llei qualificada de bases de l'ordenament tributari, aprovada el 16 d'octubre passat, per allargar el termini d'aplicació a les corporacions locals. I és que gràcies a la modificació introduïda al text, els comuns no hauran d'aplicar la Llei fins el gener del 2016 en lloc de fer-ho a començament de l'any que ve. Així, els comuns se surten amb la seva i tindran un any de coll per poder insistir en la creació d'una agència tributària comunal en oposició a l'Agència Tributària estatal emparada en la Llei de bases de l'ordenament tributari. L'oposició, que va votar en contra de la modificació del text, va reprovar al Govern i a la majoria de DA la poca anticipació i fins i tot, el servilisme a les corporacions locals. El president del Grup Mixt –Socialdemocràcia i Progrés (SDP)– Jaume Bartumeu va lamentar la poca anticipació «davant d'aquesta possible problemàtica d'aplicació de la llei dos mesos després de ser aprovada». I va recordar que «el text va ser objecte de 14 reunions i nombroses trobades i converses informals per arribar a acords transaccionats». Bartumeu va criticar la «complaença de la majoria», i va demanar què «com és possible que ni Finances o el departament de Tributs i Fronteres, no hi haguessin pensat abans?» Però tampoc va estalviar els comuns als quals va retreure «com és que en les reunions del cap de Govern amb els cònsols no hi ha aparegut cap espurna de preocupació per la llei de bases de l'ordenament tributari?» I va concloure que «si no hi havien pensant, és una llàstima però també és ridícul», per clavar l'espina una mica més, afegint que «el Govern dels valents acabarà la seva estada a l'edifici administratiu fent el ridícul més espantós, i per tant no els votarem la proposta».

El president del Grup Socialdemòcrata (PS), David Rios, es va mostrar poc més comprensiu amb la majoria i el Govern de DA, però va carregar més contra els comuns preguntant «què han fet els comuns durant tot aquest procés parlamentari sobre una llei que afecta de ple el seu funcionament?» I va afegir que «lamentem que els cònsols es desentenguessin d'una llei que els afecta a ells però també als ciutadans». Rios va acusar DA de mostrar «servilisme als comuns» i deixar-se portar per motivacions «electoralistes que avui se'ls giren en contra». I va anar una mica més enllà per esgrimir que «el Govern és còmplice de que els comuns no hagin fet els deures». El conseller de DA, Xavier Montané va sortir al pas de tots aquests retrets lamentant la poca anticipació dels comuns que «ha abocat el Govern a presentar el projecte de modificació». Expressant el suport de la majoria a l'Executiu, Montané va concloure dient que «lamentem la poca proactivitat dels comuns.» 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT