PUBLICITAT

Els 2,3 milions per a les escoltes són l'opció «més econòmica»

  • Espot diu que si no s'actualitza la maquinària no es podran dur a terme investigacions quan arribi el 4G
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Espot escriu pel mòbil, durant la sessió d'ahir al Consell General. Foto: TONY LARA

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va voler aparèixer ahir davant dels mitjans per aclarir tota la polèmica sobre la partida al pressupost del 2015 per actualitzar la maquinària per accedir a les escoltes telefòniques de presumptes delinqüents, sempre sota autorització judicial. Va ser el conseller general del grup mixt, Jaume Bartumeu, qui va fer pública aquesta partida i va mostrar el seu desacord al respecte, també en forma d'esmena. Espot va defensar la dotació pressupostària assegurant que és «necessària» i «urgent». A més a més, va indicar que després d'avaluar diverses opcions i ofertes, els 2,3 milions d'euros que acabarà costant aquesta actualització de la maquinària actual són «l'opció més econòmica» de totes les estudiades.

«El cost d'aquesta màquina pot semblar elevat», va reconèixer Espot, però poques empreses al món ofereixen aquest programari, va afegir. A banda, encara hagués estat més car comprar un nou sistema per tal de poder adaptar-se al 4G, tecnologia que ja estarà estesa a Andorra l'any vinent.

Si no es realitza aquesta inversió, que consisteix en 1,1 milions d'euros per a l'actualització del programari, més 1,2 milions per al seu manteniment durant sis anys, «diverses investigacions per tràfic de drogues o de persones no es podran jutjar ni perseguir». I és que amb l'arribada del 4G el sistema actual queda obsolet i incapaç d'interceptar comunicacions com missatges de WhatsApp. En d'altres paraules, si no es du a terme «seria un entrebanc per la bona marxa de les investigacions judicials».

En qualsevol cas, però, Espot va voler deixar clar que aquesta partida és aproximada, ja que cal fer abans un concurs públic, encara que s'opti per mantenir l'empresa actual.

Finalment va voler aclarir dos aspectes. En primer lloc, va respondre a Bartumeu assegurant que en cap cas es tracta d'una partida «amagada o oculta», ja que el nom que duu és el que correspon a la nomenclatura habitual en un pressupost. En segon lloc, que aquesta necessitat d'actualitzar la maquinària de la que disposa la Policia per interceptar comunicacions no té res a veure amb la causa que hi ha a la Batllia sobre les escoltes a Policies.

Per tot, el ministre va titllar les declaracions del conseller del Grup mixt-SDP de «molt desafortunades» i les va atribuir a una «deriva electoralista» de l'oposició.

Un concurs legal / D'altra banda, el ministre de Justícia i Interior va valorar també l'adjudicació de material policial (armilles) a l'empresa XS Equipament, un any després que es deixés sense efecte el concurs que aquesta empresa havia guanyat, per estar lligada al ja expolicia Xavier Surana. En el moment del concurs era el cap del GIPA.

Ara s'ha tornat a fer l'adjudicació i l'ha tornat a guanyar XS Equipament. «Poca cosa tinc a dir al respecte, és una demostració de la legalitat del Govern a l'hora d'adjudicar concursos». Espot va recordar que ara Surana està jubilat i que no hi ha «cap motiu per tornar a declarar nul el concurs».

De totes les empreses que s'hi van presentar, va explicar el ministre, la seva oferta era la més convincent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT