PUBLICITAT

María Fiter presenta a Andorra 'Julieta i el silenci del riu'

  • El llibre vol conscienciar els infants sobre els perills mediambientals
Marisa da costa
Escaldes-Engordany

Periodic
María Fiter (a l'esquerra) i Romina Martí (a la dreta) durant la presentació del llibre, ahir Foto: àlex lara

María Fiter ha dedicat el seu darrer relat «a tots els peixos, Virots, rius, muntanyes, valls, boscos, arbres, terra, aire, fauna i flora que no es mereixen el tracte, la manca de cura i el menyspreu que tenim amb ells». L'escriptora nascuda al Principat —i actualment resident a Madrid— va presentar ahir al Centre d'Interpretació de l'Aigua i del Madriu la seva obra més recent: Julieta i el silenci del riu.

Les il·lustracions de Romina Martí complementen la trama del nou llibre infantil de Fiter, qui amb aquesta publicació té l'objectiu de sensibilitzar els nens i nenes amb una edat compresa entre els set i els nou anys sobre els perills que en l'actualitat assetgen el medi ambient i dels quals som responsables. Segons va afirmar ahir l'autora, el llibre va néixer «amb una finalitat integradora i d'accessibilitat a totes les persones, sobretot als nens de la nostra societat per propiciar un canvi de mentalitat i que fem un món més habitable». Pel moment, s'han publicat 3.700 exemplars en català, anglès, francès i castellà, traduïts per Anselm Goikoetxea i distribuïts fins a Mèxic.

Argument/ Una família de peixos i una au en perill d'extinció característica de les Illes Balears, el virot, protagonitzen aquesta història de denúncia contra el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Barbatz, un peix pare de família, s'enfila riu amunt alarmat per la creixent manca de limpidesa de l'aigua, que dificulta la seva visibilitat i la dels que l'envolten. La seva dona, la Julieta, en veure la tardança en demorar de Barbatz, surt a la seva cerca. En aquesta empresa descobreix la causa de la foscor de l'aigua en què habita amb la seva família: la civilització humana està contaminant el planeta, massacrant els seus boscos, embrutant les seves aigües...

Si bé la finalitat d'aquesta narració és advertir de manera global als petits que «la Terra és l'única casa que tenim» tant els humans com la fauna i la flora, els vessaments i la pol·lució de les aigües són les principals preocupacions de les que s'ocupen la família de peixos i els amics que faran durant la seva aventura. En resum, el llibre engloba i pretén inculcar en els infants valors com el respecte, l'esforç o l'amistat.

Kit pedagògic/ Per a la redacció d'aquesta història Fiter va reunir documentació molt útil per a l'educació dels infants, més enllà de servir-li per a escriure el seu segon llibre. És per aquest motiu pel que va decidir publicar, juntament amb el conte, una guia didàctica que ha estat avalada per Greenpeace i que ja empren nombroses escoles arreu de l'Estat espanyol per instruir sobre el cicle de l'aigua. La introducció d'aquest recull d'activitats pedagògiques perquè els mestres treballin amb l'alumnat ha estat escrita amb una tipografia creada per Anna Vives, una noia amb discapacitat.

Les escoles d'Andorra també s'adscriuran a aquest projecte, que els serà presentat el mes de gener i que compta amb una pàgina web que complementa els altres dos volums: www.mundodelagua.es.

La propera meta de Fiter és fer arribar el tema als joves d'entre 13 i 15 anys amb Aura, que inclourà fotografies de Chirs Jordan. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT