PUBLICITAT

Neix ActuaTech per donar un nou impuls al desplegament tecnològic

  • El Govern, la UdA, FEDA i Andorra Telecom en són els fundadors, però obren la porta al sector privat
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El secretari d'Estat per la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, i el ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir Foto: TONY LARA

El secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, va presentar ahir la constitució de la Fundació ActuaTech, entitat sense ànim de lucre que té per vocació desenvolupar el sector de les noves tecnologies. Missé va explicar que el fundadors són el Govern, la Universitat d'Andorra (Ud'A), Forces elèctriques d'Andorra (FEDA) i Andorra Telecom i que la Fundació «té la vocació de liderar i llançar projectes estratègics per desenvolupar l'smart country». I va afegir que s'havia arribat a la conclusió de crear ActuaTech per «la necessitat d'aprofitar les sinergies i el coneixement». Missé va argumentar que «tenim dos referents que són Andorra Telecom i FEDA per treballar i concretar projectes de país, i al costat tenim la UdA per canalitzar tot aquest coneixement i compartir-lo». A més, la creació d'ActuaTech «no suposarà un augment de la despesa perquè s'aprofitaran els recursos i efectius dels participants».

Primera reunió / Missé, com a president de la Fundació ActuaTech, va anunciar la primera reunió de la nova entitat per avui mateix. I va precisar que «tenim una quinzena de projectes en cartera que hem estudiat i que tenen viabilitat, ara es tracta de prioritzar-los». I va anunciar que ActuaTech té definides dues grans estratègies de cara a l'any que ve. La primera s'aplicarà a la mobilitat i a les iniciatives que en aquest àmbit contribueixin a millorar l'experiència del ciutadà i del turista. La segona es focalitzarà en el country scope, o com generar models predictius o en temps reals sobre les afectacions i necessitats del país a partir de la combinació de variables relacionades amb la mobilitat, el medi ambient, la seguretat, el consum energètic, el trànsit o l'oferta turística, entre d'altres.

dotació de 200.000 euros / ActuaTech arrenca «amb una dotació de 200.000 euros d'Andorra Telecom i FEDA, i la UdA hi aporta el professorat, el coneixement i la logística a través d'acords amb altres universitats», va precisar Missé que va matisar que «la fundació està oberta a la participació de la iniciativa privada». Una participació que va veure més probable que es faci «projecte per projecte». I va justificar la Fundació per donar «precisament base jurídica a tots els projectes que es vagin concretant».

A la qual cosa, el ministre Cinca va esvair els dubtes d'una hipotètica competència deslleial de cara al sector privat, i va dir que «unim esforços per poder-nos relacionar en un món molt globalitzat, per ajudar les empreses a emprendre el vol, però en cap cas per monopolitzar res, ni per convertir el Govern en una macro empresa que ofegui la iniciativa privada, a banda de les subvencions hi ha altres maneres d'ajudar les empreses oferint recursos, coneixement i serveis, és del que es tracta».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT