PUBLICITAT

Isak Férriz interpreta el personatge inspirat en Miguel Cardeñas a 'Lobos Sucios'

  • La pel·lícula està ambientada a les mines de Wolfram gallegues explotades pels nazis als anys 40
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Isak Férriz interperta un pres de les mines de Wolfram gallegues explotades pels nazis a ?Lobos Sucios' Foto: ÀLEX LARA

L'actor andorrà Isak Férriz tornarà a la gran pantalla amb la coproducció internacional Lobos Sucios, òpera prima de Simón Casals, qui va guanyar el màxim guardó en el World Fest d'Houston amb la seva primera TV Movie Eduardo Barreiros el Henry Ford Español.

Lobos Sucios està basada en un documental que va fer Felipe Rodríguez Lameiro el 2006 (el guionista del llargmetratge), sobre la història de les mines de wolframi –el mineral que feien servir els nazis per fabricar armes–de Valdeorras, i del maquí andalús Miguel Cardeñas (el primer cadàver que es va aixecar a Galícia per la recuperació de la memòria històrica), i que precisament és amb el que es basa el personatge que interpreta a la ficció Ferriz.

Aquestes mines gallegues es van fer servir també com a presons –en les quals va estar Cardeñas condemnat a treballs forçats– i van estar explotades pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Pel seu cantó, els espies aliats van tractar de sabotejar-les amb tots els mitjans.

Tot i que el llargmetratge de ficció està inspirat en personatges reals i fets que van tenir lloc a les mines (i que apareixen al documental), el guionista focalitza la història en una de les mineres gallegues, Manuela Valle, que va conèixer mentre feia el documental. De fet, les protagonistes de la pel·lícula són dues germanes gallegues, «Manuela i Candela», treballadores de les mines i interpretades per Marián Álvarez (Goya 2014 a la millor interpretació femenina per La herida) i Manuela Vellés. Completen el repartiment Luisa Merelas, l'alemany Pierre Kiwitt, el belga Thomas Coumans i el gallec Ricardo de Barreiro.

El film «està ambientat al 1944, cap a finals de la Segona Guerra Mundial, en un petit poblet perdut a les muntanyes de Galícia, on les dues germanes sobreviuen com poden en la postguerra espanyola. La Manuela treballa a la mina, gestionada per l'exèrcit nacional de Franco, però en el fons qui està a càrrec de la mina són un parell de nazis. Com que no estaven permesos els militars alemanys –en teoria Espanya era país neutral– els dos homes simulaven ser civils, però en veritat eren qui controlaven les mines, que servien com a presons per als presos republicans. Segons va explicar Férriz, en el film es barregen moltes aventures i personatges, «perquè també hi ha la guerrilla que intenta sabotejar aquesta mina de wolframi». És una història que explica «com des d'un fet molt petit, de boicoteig d'una mina perduda per les muntanyes de Galícia, es pot intercedir en el destí de la Segons Guerra Mundial».

A banda de fets històrics, a Lobos Sucios «també hi ha una història mística», i es diferència així de les pel·lícules ambientades en la Segona Guerra Mundial posant-hi una atmosfera màgica, creada gràcies a un Bosc de teixos molt especial «on passen coses estranyes», i la relació que s'estableix entre la protagonista, «la Manuela que és mig meiga» (mig bruixa) i l'enginyer nazi de les mines, seguidor dels corrents esotèrics del nazisme.

ESCENARIS REALS / El rodatge de Lobos Sucios va començar el passat octubre i ja ha finalitzat. Un dels punts forts del film és l'escenografia, ja que el rodatge va transcorre en multitud d'exteriors i interiors naturals al llarg de tota Galícia, des d'una espectacular mina de Wolfram, on es van recrear al mil·límetre les seves instal·lacions en la dècada dels 40, a un gairebé inaccessible bosc de teixos, únic a Espanya.

Férriz va explicar que, precisament per aquest motiu, «el rodatge ha estat molt dur», ja que ha significat «estar en mines de veritat, amb una humitat horrible on rodar era difícil, de fet, només accedir-hi ja ho era». Ara bé, a la vegada, treballar en escenaris reals «els actors ho agraïm molt, perquè només t'has de centrar en viure la situació, i no t'has de preocupar per imaginar-te i fer imaginar a l'espectador tot el teu voltant, perquè ja hi és». Així doncs, «aporta veracitat a la història, a les interpretacions i a la fotografia».

Un altre dels escenaris que va posar a prova els actors va ser el dels barracons que representaven un campament militar a Parga, i que actualment és un camp de tir en actiu: «Mentre anàvem rodant escenes escoltàvem bombes que queien al nostre voltant; per molt que sigui de proves, una bomba que et cau a 500 metres impressiona bastant».

La pel·lícula està produïda per Agallas Films, Dream Team Concept i Left Field Ventures i compta amb la participació de TVE, TVG i TV3, i la col·laboració d'ICAA, AGADIC, Centri du cinema et de l'Audiovisuel Federation Wallonie Bruxelles, i Tax Shelter belga. Lobos Sucios podria estar en cartellera a finals de l'any que ve.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT