PUBLICITAT

El canvi climàtic també passa per la desestacionalització

  • Camp diu que calen prediccions més exactes abans d'actuar
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp parla amb els assitents als grups de debat, ahir al Centre Cultural la Llacuna Foto: TONY LARA

Després de vora un mes de reunir-se i avaluar com el canvi climàtic pot afectar el Principat, ahir es va donar per tancat aquest procés participatiu obert a tota la ciutadania i que va comptar, entre d'altres, amb la presència del ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, així com amb com la consellera general de Demòcrates, Sílvia Calvó. Camp va exposar ahir durant les seves conclusions que el canvi climàtic pot afectar diversos aspectes al país, com poden ser l'agricultura, el turisme, l'energia o la indústria. Dins el turisme, una de les maneres de lluitar contra l'escalfament global passa per la desestacionalització. Poder portar visitants durant tot l'any i no només a l'hivern ha de permetre superar possibles moments d'absència de neu en temporada d'esquí.

Camp va reconèixer que la disminució de nevades és una de les grans afectacions del canvi climàtic a Andorra. Però també va exposar que encara és d'hora per començar a invertir en aquest sentit, tenint en compte que els models predictius actuals no són suficientment acurats com per començar a parlar de terminis i possibles afectacions. «Estem en zona de muntanya i és important tenir un model més acurat sobre els Pirineus que el que hi ha en l'actualitat.

En qualsevol cas, Camp va reconèixer que «la preocupació hi és i que no ens podem adormir, però tampoc precipitar». Per aquest motiu va parlar de la importància de la desestacionalització com a primer pas en la lluita contra aquest possible augment de les temperatures. més endavant ja es veurà.

Més riscos naturals / Una altra conseqüència del canvi climàtic és la proliferació dels riscos naturals. De fet, aquesta és de les principals preocupacions dels assistents a aquests grups de debats celebrats a la Llacuna. Camp va exposar que cal estar «preparats» per l'augment de riscos com ventades i riuades, que tot apunta que seran habituals. També preocupen els possibles riscos per la salut que es puguin derivar de l'escalfament global, com l'aparició de noves malalties.

De les conclusions que s'extreguin d'aquests grups de debat (demà es faran públiques), el Govern n'avaluarà els possibles costos econòmics i repercussions, per determinar si són viables o no. El ministre va posar com a exemple intentar construir d'una altra manera, «en llocs amb menys riscos naturals». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT