PUBLICITAT

Canvi de model econòmic

  • El Principat viu una transició cap a l'homologació dins Europa H El nou sistema ha d'afavorir l'obertura i l'inversió estrangera
I.MARTINEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: AP

Un dels motius principals que poden justificar l'entrada en vigor del nou IRPF a Andorra és la voluntat d'aconseguir un canvi de model econòmic que entri dins els marcs legals de la Unió Europea i que afavoreixi l'arribada d'inversió estrangera i la sortida a l'exterior d'empreses andorranes. Això sí, el que més preocupa tant als treballadors com als empresaris és el destí i el mal ús que es pugui fer dels impostos recaptats.

Fins ara, el país vivia d'un model econòmic opac i tancat, amb termes com el secret bancari o paradís fiscal, amb moltes dificultats per la inversió d'empreses externes. El canvi, a més d'econòmic, també ha de ser cultural per adaptar-se a la mentalitat de la Unió Europea. L'implantació de l'IRPF podria ser una opció per entrar dins els estàndards europeus i de l'OCDE i facilitar, així, la signatura dels convenis de no doble imposició (CDI), perquè el nou impost seria un tribut homologable, és la forma d'operar del nostre entorn. Per tant, s'ha d'entendre l'IRPF com part d'un procés llarg que va començar el 2009 amb la primera signatura del primer conveni d'intercanvi d'informació fiscal. S'hi ha de sumar l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, una posició de l'OCDE que entrarà en vigor el 2018. I els CDI, amb el temps i si no hi ha cap gran desacord, han d'anar arribant.

Si es signa, per exemple, d'un CDI amb Espanya sumat amb el nou IRPF, un andorrà amb interessos econòmics al país veí que abans pagava tots els impostos a Espanya i cap al Principat, ara, per la majoria d'activitats econòmiques com els serveis prestats per un autònom, Espanya rebria un 0% mentre que el principat s'enduria el 10%. Cal tenir en compte que fins ara l'autònom està pagant un 21% a Espanya i Andorra no se'n du cap benefici. Sense la signatura del CDI però amb el nou IRPF, l'estat Espanyol seguiria enduent-se el 21% i Andorra el 0%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT