PUBLICITAT

Els estanquers desconvoquen la manifestació de diumenge al Pas

  • L'Assemblée nationale decideix no apujar el preu de les cigarretes i castigar-ne la compra per internet
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cotxes fent cua a la sortida de la duana del Pas de la Casa, bloquejada per una manifestació a l'altre costat de la frontera Foto: TONY LARA

Els estanquers de la regió Migdia-Pirineus van decidir ahir desconvocar la manifestació de diumenge que ve, 14 de desembre, per bloquejar les carreteres RN-22 i RN-320 entre Andorra i Ax-els-Termes. I és que dissabte es van felicitar per la decisió de l'Assemblée nationale de no augmentar el preu del tabac a partir de l'1 de gener, tal com estava previst en els pressupostos generals de l'Estat. A aquesta esmena, el parlament francès també va afegir, en el debat de divendres passat, la prohibició de comprar tabac per internet. El president de la Confederació d'estanquers de la regió Migdia-Pirineus, Gérard Vidal, va manifestar a La Dépêche que «aquesta és una primera victòria perquè l'augment de preus fa esclatar el mercat paral·lel i el pla de salut». I és que els estanquers de la regió veïna no estan en contra de la prevenció, però en canvi defensen que «no ha de passar per l'augment de preus sinó per reforçar la lluita contra el contraban i el tràfic». Diumenge passat, van manifestar-se al Perthus per tornar a denunciar la diferència de preus amb Espanya.

compra per internet / L'Assemblée Nationale també va aprovar una altra esmena defensada pel secretari d'Estat, Christian Eckert, que castiga la compra de cigarretes a internet amb penes d'entre un i cinc anys de presó, si la revenda s'efectua en banda organitzada. No obstant això, la comercialització online de tabac ja estava prohibida a França, però encara era molt fàcil comprar cigarretes en portals domiciliats a l'estranger. I tot i que només n'apareix un en construcció a Andorra, aquest punt de venda virtual arribarà massa tard perquè la cosa es complica. Sobretot pels que comprin a la xarxa i siguin caçats pels duaners en rebre el paquet. La prohibició de comprar tabac a internet era una vella reivindicació dels estanquers que tenen el monopoli de venda de tabac al país veí, i que veuen amb molt mal ull la competència deslleial de portals domiciliats a Irlanda o a Bèlgica on la fiscalitat és molt més baixa.

A més, aquests distribuïdors s'encarreguen de dividir les comandes per no superar la limitació legal de quatre cartons per compra transfronterera entre països de la Unió Europea. El sistema que està al límit de la legalitat –i serà il·legal en breu gràcies a l'esmena votada pel parlament– representa pèrdues milionàries en impostos per a l'Estat francès. L'any passat, els serveis de duanes van aixecar 2.746 expedients pel mateix nombre de paquets interceptats i enviats per correu o a través d'empreses privades de paqueteria, que sumaven 22 tones de tabac. L'informe anual de la duana francesa també assenyala que els decomisos de tabac en les comandes de particulars a internet, també van augmentar un 6,3% en relació al 2012.

control als punts fronterers / Els resultats del servei de duana francesa també confirma que la vigilància als punts fronterers augmenta. L'any passat es van interceptar 430 tones de tabac de contraban d'un valor estimatiu de 90 milions d'euros, cosa que va representar un increment del 16% en relació a l'exercici de l'any anterior. Però contràriament al què diuen els estanquers del sud, no tot el tabac ve d'Andorra ni molt menys. La majoria de fumadors saben que només els cal arribar fins a la frontera espanyola per proveir-se a baix preu. Per això els estanquers es manifesten regularment en punts com el Perthus o prop de la Jonquera, tot i que l'Estat francès va reduir la franquícia de 10 cartons per persona a quatre cartons, mentre que per a Andorra és d'un cartró per persona. Més enllà d'aquestes quantitats els duaners poden considerar que el tabac es destina a ús comercial i no a ús personal, i obrir un expedient fiscal.

incitacions a la xarxa / No obstant això, les incitacions per continuar comprant a internet són nombroses. Els mateixos duaners comenten que «la mesura és per dissuadir el bon públic però mentre disminuïm els efectius, no obtindrem un gran efecte». Potser per això, Eckert demana a la duana que transmeti als operadors de missatgeria públics i privats, la llista dels portals de venda i la llista de grans compradors per detectar enviaments sospitosos i fer un treball preventiu. A la qual cosa, els duaners contesten que «no podem convertir La Poste o els operadors privats en auxiliars de duana, ells estan per al negoci no per controlar», i afegeixen que «els operadors de paqueteria centren l'esforç en simplificar el flux de les operacions i accelerar-les».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT