PUBLICITAT

Rios i el PS es desmarquen de la política exterior del Govern

  • El president del GPS acusa l'Executiu de negociar amb opacitat
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president del Grup parlamentari Socialdemòcrata, David Rios Foto: TONY LARA

El president del Grup parlamentari Socialdemòcrata (GPS), David Rios, va reiterar ahir que «retirem la confiança que dipositàvem fins ara en la política exterior del Govern», i va afegir que «quan se'ns presentin les iniciatives tancades decidirem si hi donem suport o no». Rios va reafirmar aquests propòsits recordant que el detonador «ha estat la negociació del CDI amb Espanya que el nostre Govern (el del PS) va impulsar però que malauradament manca de transparència». I va afegir que «les formes en política són importants i tot i que hem fet moltes reunions informatives amb el Govern, no sempre han estat prou transparents». El president del GPS va insistir en la decisió que ja va avançar en la sessió del Consell General de dijous passat i va reiterar que «continuo pensant que no tenim cap garantia de que el CDI amb Espanya sigui bo per a Andorra». Rios es va exclamar que «no pot ser que el Govern informi primer a la premsa, menystenint els grups parlamentaris i la ciutadania». Rios es va tornar a referir a «informacions parcials i molt preocupants que citen com a font el mateix Govern i que només causen més confusió», i va insistir en que «per això vam demanar que el Govern informés de manera clara a tota la ciutadania sobre el CDI amb Espanya, que faci pedagogia i divulgació d'aquest conveni de no doble imposició».

sense suport incondicional / També va lamentar els últims esdeveniments a l'entorn d'aquesta negociació que «ens aboquen a retirar el suport incondicional del Grup parlamentari Socialdemòcrata a les polítiques en matèria de política exterior». I va reiterar que «el suport és condicional fins que no puguem estudiar i analitzar el CDI que el Govern de DA signarà properament amb Espanya i fins que no estiguem d'acord en un únic punt: Que és bo per a Andorra».

De fet, aquestes paraules que Rios ja va expressar a l'última sessió del ple parlamentari van anar acompanyades per una llarga explicació sobre la mateixa negociació amb l'enumeració de les reunions oficials entre els governs d'Andorra i d'Espanya, i de les reunions entre el GPS i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya.

acord d'associació amb la UE / Més enllà del CDI amb Espanya, el GPS està decidit a mantenir el seu posicionament i retirar el suport incondicional a la política exterior desplegada pel Govern de DA. I això, malgrat que la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) està trucant a la porta. El mateix ponent del CDI amb França, François Rochebloine, va explicar –en el debat d'abans d'ahir a l'Assemblée nationale que el va ratificar– que «la UE estudia la possibilitat d'integrar Andorra, Mònaco i San Marino al mercat interior; la Comissió va sotmetre al Consell de Ministres un projecte de mandat de negociació el març passat». Una negociació en la que França també vol estar molt present per preservar les particularitats de cada territori i les relacions bilaterals privilegiades, amb mesures de salvaguarda i terminis de transició. Rios va considerar però, que la negociació encara no ha arrencat tot i les rodes de presentació als diferents sectors econòmics del ministre Saboya i la feina d'informació de cara a la UE que està fent el Govern. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT