PUBLICITAT

L'assemblée nationale aprova el CDI sense els vots de l'UMP

  • Rochebloine explica que Andorra vol el conveni per aixecar el fre a la implantació d'empreses franceses
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un debat parlamentari de l'Assemblée Nationale a començaments d'aquest mes Foto: EL PERIÒDIC

L'Assemblée nationale va aprovar ahir el conveni de no doble imposició (CDI) entre França i Andorra, per «evitar la doble imposició però també per preveure l'evasió i el frau fiscal en l'IRPF». El conveni es va aprovar en un hemicicle mig ple, en absència de molts diputats de la majoria (socialistes, radicals d'esquerra i el grup d'independents). La dreta de l'ex-president i copríncep francès, Nicolas Sarkozy, hi va votar en contra. I és que l'Union pour un Mouvemenr Populaire (UMP) no veu amb bons ulls el manteniment de l'article 25.1 que permet al Govern francès prescindir del CDI quan consideri que la seva aplicació suposa un greuge massa important en la recaptació fiscal de l'Estat. Cosa que segons els diputats de l'UMP «pot prefigurar un impost sobre la base de la nacionalitat per als 2,5 milions de francesos que viuen a l'estranger, dels quals 3.200 viuen a Andorra». De fet, aquesta hipòtesi està preocupant molts residents francesos a l'estranger, sobretot els que viuen a la veïna Suïssa, que ja han creat grups a les xarxes socials per fer sentir la seva veu.

Sigui com sigui, i tornant al debat parlamentari d'ahir, la secretària d'Estat per a la Francofonia, Annich Girardin, va afirmar que «no hi ha cap projecte amagat per part del Govern per crear un impost sobre la base de la nacionalitat», i va insistir en que «la clàusula va ser prevista en el moment de les negociacions amb Andorra, quan el Principat encara no disposava de fiscalitat directa sobre la renda». Girardin també va afegir que «el Govern creu que és incoherent tornar a començar una negociació de 16 mesos només per canviar una frase.

En canvi, Frédéric Lefebvre, diputat dels francesos a l'estranger per l'UMP, va desitjar que «el Govern podria escriure a les autoritats andorranes dient que renuncia a aquest dispositiu».

obertura econòmica / El ponent del projecte de llei per aprovar el CDI, François Rochebloine d'Unió d'Independents (UDI), va recordar a la cambra que després d'aquest primer conveni de no doble imposició firmat amb França, Andorra n'a conclòs un amb Luxemburg i en negocia una altre amb Espanya. Rochebloine també va explicar que el Consell General havia ratificat «aquest conveni de 29 articles, adaptat al model de l'OCDE per unanimitat, a començaments del passat octubre». I va continuar afegint que «el Principat que ha estat durant anys etiquetat de paradís fiscal, ha iniciat un canvi per normalitzar progressivament la fiscalitat i fer prova de transparència per obrir la seva economia».

tocat per la crisi / En la seva ponència, Rochebloine també va destacar que «el microestat, enclavat enmig dels Pirineus ha estat durament tocat per la crisi econòmica del 2008, sobretot per la seva dependència de l'economia espanyola». I va afegir que ara «espera amb impaciència l'aplicació d'aquestes disposicions per poder aixecar el fre a la implantació d'empreses franceses en el seu territori». El diputat de la UDI va insistir en que «gràcies a aquest conveni que reforça uns lligams vells de més de set segles, França podrà incrementar la seva presència a Andorra, cosa que no ha deixat de minvar des de començaments dels anys 2000 en benefici d'Espanya».

A tot això, altres diputats que van intervenir en el ple, tant de dretes com d'esquerres, van defensar la represa dels intercanvis econòmics i comercials pel fet que «el CDI donarà més seguretat jurídica a les inversions de les nostres empreses».

Per últim, un altre punt destacat en el debat que va precedir l'aprovació del projecte de llei per ratificar el CDI entre França i Andorra, va ser que «el conveni podrà també reforçar la lluita contra el frau i l'evasió fiscals».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT