PUBLICITAT

1a parròquia cardioprotegida

  • El Comú de Sant Julià organitzat una vintena d'activitats per ?La Marató' de TV3
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Gil i el doctor Ricard Ballester durant la presentació dels actes per col·laborar amb ?La Marató' Foto: ANA / M.C.

El Comú de Sant Julià de Lòria ha organitzat una vintena d'activitats per col·laborar amb La Marató de TV3 que aquest any, per tercera vegada, es dedica a les malalties cardiovasculars. Mentre que l'any passat les activitats es concentraven a Naturlàndia, en aquesta ocasió es faran sobretot a la plaça de la Germandat i al Centre Esportiu. La majoria es faran diumenge que ve, però dijous ja hi haurà una conferència sobre la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties del cor. Entre els fets destacats, hi ha la declaració de Sant Julià com la primera parròquia cardioprotegida per l'adquisició de tres desfibril·ladors fixes i dos més de mòbils. Segons ha explicat el cardiòleg Ricard Ballester, Andorra té una de les mortalitats per malaltia cardiovascular «més baixa del món» però això sovint comporta una «certa relaxació» i una possible pèrdua d'hàbits saludables que faria que «potser d'aquí a uns anys ens n'haguem de preocupar».

Torneigs esportius, cantades solidàries o tallers de cuina saludable així com la final del concurs de cuina infantil de Sant Julià són algunes de les vint activitats que el comú lauredià ha programat per col·laborar amb La Marató de TV3. La majoria tindran lloc diumenge tot i que dijous es farà una conferència amb diversos professionals de la salut amb el títol Atac de cor, més que una malaltia.

suport a la recerca

Un cop més, l'objectiu de La Marató és donar suport a la recerca per a les malalties cardiovasculars que, com ha explicat el cardiòleg Ballester, «és la primera causa de mortalitat al món civilitzat». Encara que els nous tractaments han reduït la seva incidència, Ballester ha destacat la necessitat de prevenir i transmetre hàbits saludables.

En aquest sentit, Ballester ha reconegut que Andorra està en bona situació en aquest àmbit però això pot portar a certa «relaxació» i que, per tant, sigui un tema del qual «d'aquí a uns anys ens n'haguem de preocupar». A més, la mort sobtada és «anecdòtica», ha dit, però disposar d'un desfibril·lador pot salvar la vida de la víctima. Per això, Sant Julià ha decidit adquirir tres desfibril·ladors fixes i tres de mòbils, a la Plaça Major, al Centre Cultural i a l'edifici del Molí a més de en dos vehicles de circulació. Així, es converteix en la primera parròquia cardioprotegida del país.

La cònsol, Montse Gil, ha informat que els treballadors del comú podran rebre formació en primers auxilis i transmetran aquesta iniciativa als cossos especials, professors d'educació física i altres agents que puguin estar implicats en la salut de les persones.

De fet, el cardiòleg ha manifestat que «saber reanimar pot salvar vides» i ha considerat que la formació en primers auxilis hauria de ser obligatòria per a tots els cossos especials.

Per recollir fons per a La Marató i destinar-los a la recerca de les malalties cardiovasculars hi haurà guardioles a totes les activitats i es vendran samarretes solidàries a cinc euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT