PUBLICITAT

DA i Cd'i acorden negociar una coalició per a les generals i locals

  • S'imposa la tesi de Ferrer de segellar un pacte també comunal
J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ferrer, ahir en un acte Foto: ANA/J.D.

«Demòcrates per Andorra (DA) i la Coalició d'Independents per Andorra la Vella (Cd'i), constaten que les grans línies programàtiques, tant de l'acció de govern com de l'acció comunal, són coincidents. Per aquest motiu han arribat a l'acord d'iniciar el treball per establir un pacte per concórrer en coalició tant a les eleccions generals com a les eleccions comunals que tindran lloc durant l'any 2015.». Amb aquest concís comunicat que va arribar ahir al vespre a les redaccions dels mitjans de comunicació les dues formacions polítiques volen deixar clar la voluntat de fer una llista unitària i que, malgrat el que s'ha difós en els darrers dies, el cap de Govern, Toni Martí i la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, han fet l'esforç d'aparcar les discrepàncies que podien posar en perill la materialització d'aquest coalició.

El comunicat segueix detallant que s'ha encomanat als representants de Cd'i i de DA, que alhora són membres de la corporació comunal, «perquè –d'acord amb el mandat que han rebut de les respectives formacions polítiques en les reunions que han mantingut cadascuna d'elles en el dia d'ahir– concretin els termes del pacte electoral».

En definitiva que hi haurà entesa, i aquesta s'ha d'entendre com que és la millor fórmula especialment per a Martí i per a Ferrer. Perquè de discrepàncies n'hi havien, encara que es vulguin dissimular. La reunió que van mantenir la setmana Ferrer i Martí va tenir dues interpretacions diferents. Segons van explicar ahir fonts properes a l'Executiu les conclusions que se'n van extreure divergien segons l'interlocutor. Mentre que Martí va dilucidar que s'havien apropat molt els posicionaments, Ferrer es va mostrar molt més distant.

Un dels apartats més freds pel que fa a les postures era precisament el possible pacte per a les eleccions comunals que també s'han de celebrar l'any que ve, després de la renovació al Consell General. Mentre que Ferrer s'aferrava a configurar una llista única amb DA, els demòcrates veien aquesta hipòtesi com massa llunyana i no se la plantejaven. El cert és que Martí va expressar als seus companys de partit i als membres del Gabinet unes conclusions que després la cònsol va anar matisant en direccions molt diferents.

el relleu / A banda de que Jordi Minguillón sigui el candidat que proposi Cd'i per als comicis parroquials, Ferrer sostenia que la millor opció és fer una coalició a la capital per a les eleccions del desembre de l'any que ve, una proposta que entusiasma ben poc entre els demòcrates, i que ara ha estat acceptada.

També hi ha postures divergents en el rol que ocuparà Ferrer per a les generals. La màxima mandatària de la capital s'inclina per ocupar un lloc destacat a la llista nacional, mentre que el cap de Govern veu amb més bons ulls segellar un acord que asseguri una cartera ministerial a Ferrer en cas que DA aconsegueixi al Consell General la majoria per governar. Precisament la cònsol ahir, després de la presentació dels avenços en el projecte de Ciutat Amiga de la Gent Gran de l'OMS, va repetir que «a mi m'agradaria poder acabar el mandat, però el meu objectiu número u, si s'ha de fer una aliança –amb DA– és que hi pugui haver continuïtat del projecte –al comú– i d'algunes persones, no totes». En aquest sentit, Ferrer va indicar que continuaven les converses per arribar a un acord que va definir de «complicat» abans de fer arribar el comunicat conjunt.

La cònsol va denunciar a l'ANA que «als mitjans estan sortint afirmacions que tampoc no són correctes» i va afegir que «quan les coses es parlen –s'està parlant de possibles pactes o aliances electorals i polítiques per tirar endavant programes concrets–, el que importa és el que s'està parlant allà i no el que es comenta» perquè «els companys de Cd'I tenen alguna cosa a dir». «El meu objectiu inicial és intentar garantir un mínim de continuïtat política», va concloure la cònsol Ferrer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT