PUBLICITAT

El comerç es despenja de la millora a la resta de sectors

  • El terciari mostra un clima empresarial pessimista a diferència de la indústria, construcció i hoteleria
  • La Cambra reclama més associacionisme i més programes del Govern dedicats a l'estimulació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pantebre, acompanyat de la directora de la Cambra de Começ, Pilar Escaler, presenten els resultats de les enquestes de conjuntura, ahir Foto: ANA / G.LT..

El clima empresarial al país segueix en aquest impàs de cert optimisme però sense acabar de consolidar-se. És a dir, i així ho va definir ahir el propi president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, estem millor que els darrers sis anys (des que va començar la crisi), però encara no es pot parlar de recuperació. «L'economia andorrana s'hi està enfocant, però a un ritme molt lent», va afegir Pantebre durant la presentació de les enquestes de conjuntura del primer semestre d'aquest any. A més a més, hi ha un sector que s'està despenjant d'aquest encarament cap a èpoques més positives: el comerç minorista.

Un comerç que mostra «el clima empresarial més pessimista de tots els sectors analitzats» (l'hoteler, la construcció i la indústria), que continua patint «greument l'atonia del consum» i que té «serioses dificultats per reconduir la situació», va explicar el president de la CCIS. De fet, l'evolució de les vendes és pitjor en línies generals que la que hi havia en la darrera enquesta, corresponent al segon semestre del 2013.

I dins el terciari, hi ha dos segments que especialment viuen moments difícils: roba i calçat, amb una evolució dels negocis «francament desfavorable». A més, en aquest semestre se li ha de sumar també el comportament negatiu al sector de l'electrònica.

Què fer per aturar la davallada? La Cambra va llançar ahir algunes propostes en forma d'avisos, i que afecten tant al propi sector com a les institucions. Pel que fa als primers, «han d'invertir més en professionalització i, sobretot, en anticipació de noves tendències i hàbits del consumidor». A més a més, han de tornar a potenciar uns hàbits darrerament molt descuidats. Parlem de l'associacionisme, la millor manera de potenciar i dinamitzar els eixos comercials per tal de constituir «autèntics centres comercials a cel obert, diferenciats i singulars», va manifestar Pantebre. El president de la Cambra va lamentar que crear qualsevol teixit associactiu al país «costa molt».

En aquest sentit, la Cambra és partidària d'associacions de cogestió público-privada com la que s'està impulsant a Escaldes amb Vivand.

Però no només l'associacionisme farà reflotar el sector comerç. Cal l'impuls del Govern. Un impuls com el que ha fet en d'altres sectors. Pantebre va citar com a exemples el Renova per a la construcció, i el Regenera per a la indústria de l'automòbil (dos plans que s'han notat en les respostes optimistes dels seus implicats). És a dir, l'Executiu hauria de dedicar esforços i programes dedicats a estimular l'activitat del sector comerç i a millorar la seva competitivitat.

Juntament amb el Govern, cal la implicació comunal en el sentit que han de treballar per aconseguir un entorn urbà «més atractiu, accessible i confortable». Precisament, de l'enquesta es desprèn que els comerciants es queixen de la poca neteja d'alguns carrers, de mal enllumenat o d'una senyalització deficient, entre d'altres.

L'optimisme dels hotelers / Deixant a part ara el comerç, la resta de sectors mostren el comportament més favorable des del 2008. Només el 21% de les empreses del sector industrial, per exemple, valoren la situació dels seus negocis en termes negatius. Fa un any aquest percentatge era del 51%. Per tot, mostra signes clars de millora després de sis anys de caigudes intenses.

La construcció, tot i que de manera més moderada, també presenta bones notícies. S'ha afluixat el ritme de descens i s'ha entrat en una etapa «de clara moderació de la caiguda», a paraules de Pantebre. I la visió que tenen els empresaris és la menys pessimista dels últims set anys.

Finalment, el que sembla que més s'aproxima a l'anhelada recuperació és el sector hoteler, que trenca amb la tònica negativa d'ocupació d'exercicis anteriors. A més, la marxa dels negocis ha presentat un saldo positiu, fet que no es donava des del 2002.

En aquest sentit, però, la directora de la Cambra, Pilar Escaler, va voler posar una mica de fre a tantes dosis d'optimisme recordant que la darrera va ser «una campanya d'hivern i neu molt satisfactòria». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT