PUBLICITAT

El CDI amb Espanya és conforme al model actual i vigent de l'OCDE

  • Cinca reitera que no inclourà l'intercanvi automàtic d'informació fins que no l'adopti el Fòrum Global
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, conversant amb el cap de Govern, Toni Martí, ahir al Consell General Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va contestar ahir la pregunta formulada pel president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, sobre la signatura del conveni de no doble imposició (CDI) amb Espanya. Rios es va inquietar perquè «el CDI no sigui bo per a Andorra», i va advertir que «si no és bo per a Andorra no li donarem suport». A la qual cosa Cinca va argumentar que precisament el Govern negocia el CDI perquè els ciutadans i empresaris puguin desenvolupar la seva activitat econòmica en territori espanyol en les mateixes condicions que els altres països que el tenen, i no hagin de suportar uns impostos més elevats com és el cas actualment. I va redundar que «és un pilar bàsic per a la internacionalització de les empreses andorranes».

intercanvi d'informació fiscal / Tot i que Rios no va fer la pregunta directament, Cinca es va avançar i va llançar al conseller que «si el que vostè no gosa preguntar és en quin model d'intercanvi d'informació fiscal es basa el CDI, li diré que a més d'establir mecanismes per evitar la doble tributació també els estableix per no defraudar, són les regles del joc». Un joc establert per l'Oganització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), segons el model vigent actualment. Cinca va reiterar que «el CDI amb Espanya està emmarcat en el model d'intercanvi a la demanda». I va insistir en que «el CDI no inclourà l'intercanvi automàtic perquè aquesta no és una qüestió que estigui en els estàndards que l'OCDE aplica actualment, i tampoc no se'ns ha exigit».

El ministre va exposar que la condició sine qua non per negociar el conveni és tenir un marc fiscal homologable i va insistir en que els estàndards de l'OCDE són dinàmics. «De l'estàndard d'informació a la demanda, es passarà a l'intercanvi d'informació automàtica, a partir del 2017 tal com van aprovar tots els països del Fòrum Global per a la transparència fiscal del qual Andorra forma part».

cdi amb frança / Rios també va preguntar com evolucionava el conveni rubricat amb l'Estat francès, a la qual cosa el ministre va respondre que «com vostè mateix ha dit, està a l'espera de ser ratificat per l'Assemblée Nationale, i per tant, no ha pogut evolucionar». I va afegir que «quan entri en vigor s'aplicarà d'acord amb el mateix estàndard de l'OCDE recollit als acords d'intercanvi d'informació signats el 2010».

Cinca també va aprofitar la pregunta de Rios a qui va recriminar no tenir «sentit d'Estat», per recordar que «el cas francès és més excepcional, per la confiança que ens van fer en rubricar el conveni sense tenir IRPF». Si França va confiar en la declaració d'intencions del Govern, Cinca es va mostrar confiat en rubricar el CDI amb Espanya abans d'esgotar la legislatura. És més, va afirmar que «tancarem la negociació aquest desembre». I va explicar que les negociacions amb Espanya es van encetar el 29 de setembre amb l'intercanvi de textos entre les parts contractants. I va afegir que «ara queden alguns serrells per tancar perquè cada país es reserva una part pròpia i és possible que hi hagi alguna diferència entre Espanya i França, però el gruix del conveni està basat en el mateix».

supòsits impossibles / Pensar que el CDI amb Espanya aplicarà de bones a primeres l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, és impossible a menys que la seva entrada en vigor es postergui fins el 2017 o el 2018. I això per una raó molt senzilla perquè l'estàndard de l'OCDE que en principi hauran d'aplicar els 140 països membres del Fòrum Global, entre els quals hi ha Andorra, però també tots els països de la Unió Europea (UE), no serà d'aplicació fins al 2017 com a molt aviat. Però, també és possible que aquest termini s'allargui una mica més fins al 2018, tal com han demanat alguns països, entre ells Àustria i Andorra, perquè per posar-lo en funcionament cal desplegar l'estàndard informàticament. Avui és físicament impossible aplicar-lo, els països encara no hi estan preparats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT