PUBLICITAT

Inversió en carreteres i pandèmia d'Ebola

  • Els socialdemòcrates titllen la inversió en carreteres de despesa innecessària i Socialdemocràcia i Progrés es preocupa per la preparació dels efectius del SAAS per intervenir en un cas d'infecció pel virus
G.GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

La consellera general pel Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va preguntar ahir al Govern què havia gastat en carreteres, rotondes i asfalt aquest any. I de passada va acusar-lo de fer inversions mil·lionàries i obres sobredimensionades. Cosa que va agrair el ministre de Territori, Jordi Alcobé, que va precisar que «els pressupostos d'aquest any i de l'any que ve presenten una inversió en infraestructures viàries dels més baixos en els últims anys, amb una inversió global entre el Govern i els comuns, de 40 milions d'euros». Alcobé va recordar que «la inversió sostenible per un país se situa en el 3% del PIB o sigui que Andorra seria entre 60 i 70 milions d'euros, i ens quedem molt per sota». El ministre va recordar també que fa deu anys Andorra va invertir 93 milions per al mateix concepte, i en fa vuit, fins a 100 milions. I va respondre a les acusacions de Gili de prioritzar les infraestructures de comunicació del país en detriment del benestar de la població, afirmant que «Territori és on s'ha retallat més, en canvi hem augmentat considerablement les ajudes socials». El caire «populista i electoralista» tal com va remarcar Alcobé en les preguntes de Gili, va ser molt més mitigat en les preguntes que va fer la consellera del Grup Mixt –SDP– Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, sobre el protocol d'actuació per afrontar la pandèmia d'Ebola. Bonet va preguntar quants efectius sanitaris estaven preparats per poder fer front a un hipotètic cas, va insistir en les garanties del trasllat de l'infectat perquè l'Hospital no està preparat per dispensar-li les cures necessàries, i per últim quins centres hospitalaris de referència té el SAAS als països veïns.

La ministra de Salut,Cristina Rodríguez, va respondre a totes aquestes inquietuds assenyalant que Andorra com a país membre de l'OMS, manté l'alerta internacional i segueix «totes les preconitzacions obligatòries». També va explicar que ara per ara, el SAAS té 92 efectius formats i habilitats que han adherit al protocol voluntàriament. Es tracta de 25 metges, 53 infermeres i 14 tècnics en transport sanitari. Els hospitals de referència per traslladar els malalts són l'Hospital Universitari de Bordeaux a França, i l'Hospital Clínic a Barcelona. Rodríguez també va precisar que la formació és continuada, però «s'ha apostat sobretot per formar els efectius de l'Hospital». En quant al transport sanitari es va comprometre a «posar més èmfasi en aquest aspecte prop dels tènics que supervisen el protocol». Rodríguez va concloure que «cada dia aprenem».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT