PUBLICITAT

La gent gran de la capital demana millores en accessibilitat, habitatge i pensions?

  • Un comitè consultiu farà tasques d'autoanàlisi i autoavaluació per saber com millorar la qualitat de vida del col·lectiu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, parla amb unes padrines durant una reunió anterior Foto: TONY LARA

El comitè consultiu constituït des que Andorra va rebre la conformitat per formar part del projecte Andorra la Vella, Ciutat Amiga de la Gent Gran el març del 2013, format de manera transversal per tot un seguit de representants socials de la parròquia, està acabant el treball d'autoavaluació que estarà enllestit «en dos o tres mesos» i que ha servit per constatar els problemes principals que la gent gran de la parròquia denuncia.

Com va avançar la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el que es denuncia són «queixes històriques», com per exemple que les pensions que reben els padrins són massa baixes, però per contra les rendes de lloguer són massa elevades i a les que, a més, se'ls ha de sumar els problemes per pagar la calefacció. Ferrer va explicar que des del comú «fem el que podem» tot i que moltes coses «no són competència nostra».

L'estudi servirà perquè, mitjançant els «indicadors estandarditzats, treballats i estudiats» de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i un cop finalitzada la fase de diagnosi, es pugui fer l'anàlisi de com millorar la qualitat de la vida de la gent gran, per a la qual cosa l'OMS donarà un termini de tres anys més. També emmarcat dins del projecte, el comú va presentar ahir unes butlletes amb les quals, tothom qui ho vulgui, podrà votar entre dos logotips per representar l'adscripció de la capital al marc de l'OMS.

El Comú d'Andorra la Vella va presentar ahir els avenços en el projecte de Ciutat Amiga de la Gent Gran de l'OMS, en el qual treballen des del 2012 i del qual van rebre la conformitat el 2013. Entre altres, el marc del projecte preveu tasques d'autoanàlisi i autoavaluació, per a les quals es va crear un comitè consultiu transversal format per la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer i representants del Ministeri de Salut i Benestar, de l'àmbit geriàtric, del mèdic, de les associacions de la gent gran, del món de la comunicació, de la Comissió de valoració sociosanitària (Covas) i del director del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES), Joan Micó. L'objectiu del comitè és tenir una «visió global de com havia de ser la ciutat, sempre des de la perspectiva de la gent gran», segons va explicar la cap del projecte Gent Gran Activa, Anna Sardà, informa l'ANA

diagnosi / De les primeres consultes va sortir un document de diagnosi, un esborrany del qual s'extreu que les queixes o demandes de la gent gran són les «queixes històriques», segons va explicar Ferrer, «com les baixes pensions, les rendes de lloguer elevades i els problemes per mantenir la calefacció durant tots els mesos d'hivern». El projecte final d'autoavaluació, que Ferrer va qualificar de «molt maco» i del qual va dir que «serveix per analitzar i posar sobre la taula allò que a vegades, des de les institucions públiques, pensem que ho estem fent molt bé». La cònsol va afegir que és un projecte «engrescador, molt crític i ens ajuda a tenir un altre punt de vista», tot i que va lamentar que des del comú es pugui fer poca cosa pel que fa als problemes històrics de la gent gran.

Les feines de diagnosi no seran vinculants pel que fa a les accions necessàries que s'hagin de prendre per atallar els problemes, però sí s'haurà de presentar un document de treball a l'OMS que haurà de donar el seu vistiplau. Precisament, aquest és un dels aspectes més destacables per a Ferrer, que va insistir que l'OMS té uns indicadors «estandarditzats, treballats i estudiats» que seran uns mecanismes per valorar si s'estan fent les coses bé.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT