PUBLICITAT

El Govern es referma en la idea d'una Agència Tributària única

  • Cinca defensa el model unitari, però obre la porta a que els comuns participin a part de la direcció
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca informa dels acords presos en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. Foto: SFG

Els cònsols insistien dimarts durant la reunió mensual entre els set mandataris que calia incorporar dins el sistema tributari una Agència Comunal, que funcionés en paral·lel a la Central. Els comuns apel·len al principi d'autonomia financera que dicta la Constitució. Ahir, però, el Govern es va refermar en la idea que el més idoni pel país, i tenint en compte les seves dimensions, és que hi hagi una única Agència Tributària. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va parlar de «principis d'eficiència» per defensar aquest model.

Cinca va reconèixer que l'Agència única és una opció «que aixeca recel» a certs comuns, però va recordar que el model que ells proposen en cap moment «treu competències» a les corporacions locals. Fins i tot va anar més enllà, assegurant que el que està clar és que els comuns estaran implicats en la «direcció» del projecte, més específicament en aquelles parts on estiguin més involucrats, és a dir, en termes d'impostos comunals.

D'altra banda, una de les opcions proposades pels comuns (que vindria a ser un entremig entre una postura i l'altra), seria crear una agència bicèfala, és a dir, que comuns i Govern es trobin al mateix espai però treballant com a branques independents. En aquest punt el ministre portaveu va exposar que és una opció la qual se n'ha «d'estudiar la seva viabilitat».

Finalment, i pel que fa al calendari de creació d'aquest ens (els comuns han demanat que l'aplicació de la Llei de bases tributàries es retardi fins el 2016), Cinca va afirmar que serà al 2015 quan es comenci a aplicar, per tal que l'agència es pugui implementar el 2016 i estar «en ple funcionament» el 2017.

El cdi, qüestió de dies / També durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Cinca va parlar de la situació de les negociacions pel Conveni de no Doble Imposició amb Espanya (CDI). Segons va assegurar el ministre portaveu, tot apunta que l'acord es tancarà les properes setmanes i «abans de girar l'any». És a dir, que segueix sent factible que es pugui fer la primera signatura d'acord durant la visita al Principat del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, prevista pel gener. Una visita que encara no està confirmada i que depèn a lcent per cent del calendari del mandatari espanyol. Si finalment es produís, formalitzar l'acord pel CDI seria «un gran colofó».

Amb tot, i un cop que sembla que l'escull del CDI s'està superant, només queda tancar un dels tres punts que el cap de Govern, Toni Martí, va citar com a indispensables per poder concretar i anunciar la data de les eleccions. CDI, reforma de les pensions dels funcionaris i pressupost pel 2015. Aquest darrer es vol tancar a mitjans de gener. Llavors es parlarà d'eleccions. Si seran el 8 de març o no encara està per decidir, va assegurar Cinca. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT