PUBLICITAT

Nova campanya de controls d'alcoholèmia

  • L'any passat l'index de tests que van donar positius va arribar a l'1,5%
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una persona es sotmet a un control d'alcoholèmia a la zona de Santa Coloma, a la parròquia d'Andorra la Vella Foto: ORIOL LLAURADO

Alcohol i conducció són incompatibles. Malgrat les campanyes de conscienciació sobre la necessitat de no beure si es va davant un volant, continuen havent molts conductors que fan cas omís arriscant la seva pròpia vida i la de la resta. Això que no deixa de ser un tòpic és converteix en una realitat objectiva que provoca un degoteig any darrere any de víctimes a les carreteres. Andorra no és aliena i, per tant, els responsables de trànsit efectuen campanyes específiques de control preventius d'alcoholèmia amb l'objectiu principal de reduir la sinistralitat a la xarxa viària, especialment en aquest període de l'any on són molts els sopars i celebracions per les festes nadalenques. Així a partir de demà divendres a partir de les 19.00 hores i fins a les 7.00 hores de l'11 de gener s'intensificaran aquests controls que ja es venien efectuant des del mes d'octubre passat de forma intermitent però que a partir de ara es realitzaran tots els dies de la setmana i durant les 24 hores del dia. La campanya es pretén que tingui un efecte preventiu i dissuasiu, més que no pas sancionador. La filosofia és informar sobretot el ciutadà del risc al qual s'exposa i exposa les altres persones que l'acompanyen o que circulen per la via pública.

PROCEDIMENT/ El procediment que segueix la policia consisteix a fer bufar el conductor en un aparell que porta per nom etilotest. Si la xifra que mostra la pantalla és positiva (0,5 per a conductors normals, 0,2 per a professionals), el presumpte infractor ha d'anar fins al despatx central del cos d'ordre, on hi ha l'aparell de precisió, l'alcotest. La xifra que doni serà la taxa d'alcoholèmia que es considerarà definitiva. I si és positiva es procedirà a la sanció o a la detenció si és que s'arriba a la infracció penal (0,5 per als conductors professionals i 0,8 per a la resta).

A Andorra la sanció administrativa se salda amb una multa de 150 euros. Si el conductor és autor d'una infracció penal la sanció la fixa el batlle i va associada a la retirada de carnet.

Les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten segons el Codi Penal ( art.268 i 269), pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys pels conductors professionals. El Tribunal pot imposar, a més, la pena d'inhabilitació per a exercici de l'ofici o el càrrec fins a quatre anys. Pel que fa als conductors no professionals, la pena de presó pot arribar a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys. A més el refús a sotmetre's a la prova de control d'alcoholèmia pot comportar una pena de privació de conduir fins a tres anys. I fins a quatre anys pels conductors professionals.

La campanya corresponent al mateix període que la de l'any passat es va tancar amb un balanç de 24 detencions per superar la taxa de 0,80 grams d'alcohol per litre de sang. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT