PUBLICITAT

Els comuns volen retardar la llei de bases fins el gener del 2016

  • L'Agència Tributaria única però «amb dues branques» és la única opció que contemplen els cònsols
IMAR MARTÍNEZ
LA MASSANA

Periodic
Baró i Ferrer durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, ahir. Foto: ana / m. C.

Durant la reunió de cònsols d'ahir celebrada a la Massana, els comuns van coincidir en la necessitat de reunir-se aquesta mateixa setmana amb Govern perquè consideren «gairebé impossible» adaptar-se amb garanties a la llei de bases d'ordenament tributari que, en principi, entrarà en vigor el gener del 2015.

El cònsol major de la Massana, David Baró, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i van confirmar que demanaran a la Comissió Legislativa de Finances que la llei sigui aplicable als comuns a partir del gener del 2016. D'aquesta manera, segons va explicar Ferrer, els treballadors dels comuns tindran temps de rebre la formació necessària per conèixer la forma en què s'han de fer els tràmits i així «donar la màxima seguretat jurídica als ciutadans». A més, Ferrer va assegurar que quan es va entrar el plec de bases els comuns ja van demanar un període més llarg. A més, alguns comuns com el d'Ordino ja han aprovat el pressupost de cara l'any vinent i ara, si entra en vigor la llei de bases d'ordenament tributari, els haurien de modificar.

Agència Tributària comunal / Els cònsols insisteixen en crear una Agència Tributària per a tots els comuns, però sense entrar en un Agència Tributària única conjunta amb el Govern. Baró i Ferrer van recordar que els comuns, tal i com recull la constitució, tenen «el principi d'autonomia financera» i és per això que, com a mínim a curt termini, només contemplen la possibilitat de crear una agència comunal. Per reafirmar les seves intencions, els cònsols es basen en l'informe del catedràtic Luís Alonso, que va analitzar les possibles inconstitucionalitats en la llei de bases d'ordenament tributari.

A més, Ferrer considera que crear l'agència comunal seria una feina «feixuga i complexa» perquè s'hauria de regular, però va afegir que els comuns «ja saben com funciona i ja gestionen els seus tributs» i, per tant, podria començar a funcionar de cara al gener del 2016. Un dels avantatges que tindria, segons va explicar Ferrer, és que «seria molt més eficient a l'hora de cobrar els deutors».

Doble via / Govern ha insistit en defensar l'opció de crear una agència única amb els comuns, però els cònsols segueixen defensant que perdrien l'autonomia que els hi atorga la constitució. Per aquest motiu, Ferrer va recordar que caldria un acord entre Govern i comuns per crear una Agència Tributària única i, si es creés de forma unilateral, el cònsols recorrerien al Tribunal Constitucional, tal i com van confirmar Baró i Ferrer.

Una de les possibilitats que es contempla des dels comuns és que a partir del gener del 2017 funcioni una agència única, però que sigui «bicèfala». És a dir, que la de Govern i la comunal es trobin en una mateix espai, però que siguin «dues branques independents» de forma que es mantindria l'autonomia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT