PUBLICITAT

El Govern destinarà 620.000 euros a la rehabilitació de la residència Albó

  • L'any que ve es farà l'estudi i es treurà el projecte a concurs
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Díez i l'alcalde de la Seu, Albert Batalla en una visita a l'Escola especialitzada de nostra senyora de Meritxell Foto: TONY LARA

Apartir de l'any que ve, el Govern destinarà tres partides plurianuals a la rehabilitació de la residència l'Albó de l'Escola especialitzada nostra senyora de Meritxell (EENSM) que sumen 620.000 euros. Així, durant el proper exercici 2015 destinarà 100.000 euros per a la redacció de l'estudi i el projecte. La presidenta del Patronat de l'EENSM, Pilar Díez, va explicar ahir que la rehabilitació de la residència Albó és inajornable pel mal estat en què es troba, i va anunciar que «el Govern ja està posant fil a l'agulla per ajudar-nos, però nosaltres també ens mourem per aconseguir-ho». Díez va argumentar que «la residència està per reformar íntegrament, però l'any que ve encara no tindrem diners per fer-ho, perquè primer cal projectar i pressupostar les obres».

No obstant això, va matisar que «l'esquelet de l'edifici no es tirarà a terra, però si que se'n desfaran les plantes, tret de les parets mestres, per reformar-les». I és que l'estat de la residència no s'adequa a les normes d'edificació i seguretat actuals. «Cal refer tota l'electricitat i els banys estan obsolets», va detallar Díez i va afegir que «requereix una reforma profunda no per caprici, sinó perquè ja té 20 anys i no està adaptada». Díez va recordar que «avui per sort les mentalitats han canviat». I és que fa 20 o 30 anys, encara hi havia famílies que amagaven els fills que tenien una discapacitat psíquica important. L'Albó va ser projectada com a residència per acollir aquestes persones, presentessin o no un quadre molt greu. La presidenta del Patronat de l'EENSM, va reiterar que «avui ja no és així, hem de tenir una residència en condicions per aquelles persones que la necessitin, però ha de poder ser un centre obert que aculli les famílies i les visites».

Un extrem que la directora de l'EENSM, Celine Mandico, també va defensar. No obstant això, va matisar que «a nivell de funcionament ja s'hi està treballant, estem obrint la residència a l'exterior, el que passa és que l'espai físic no reuneix els criteris d'accessibilitat i d'adaptació a les necessitats dels usuaris». Mandico va afegir que «la residència ha de ser un espai agradable que propiciï la bona convivència ja que és un servei que moltes vegades substitueix la família». Sigui com sigui, la directora de l'EENSM es va felicitar de que el Govern «ja hagi pressupostat unes partides plurianuals per rehabilitar la residència». I va insistir en que «aixó és molt important perquè ens dóna una garantia de que les obres de l'Albó es faran».

el projecte / En quant a la redacció del projecte, Díez va afegir que «desitgem que el Col·legi d'Arquitectes participi en el projecte perquè s'ajusti el màxim possible a les nostres necessitats». I tot i que «hi haurà un concurs públic per remodelar el centre, d'acord amb el que marca la llei, també voldríem explicar el què hem vist en altres centres d'aquestes característiques que hem visitat i així, entre tots, aconseguir que l'obra sigui òptima per a l'ús que se li vol donar». Díez va concloure que «tot això quedarà reflectit en els plànols, després s'establiran el calendari per començar les obres i els pressupostos».

De moment, el Govern preveu dues partides idèntiques de 260.000 euros cada una per tirar endavant la rehabilitació de la residència, el 2016 i el 2017. «Són 520.000 euros els que de moment tenim pressupostats per a les obres però volem que la ciutadania també s'hi impliqui i que hi col·labori», va defensar Díez.

La col·laboració de la iniciativa privada es pot concretar amb la participació directa de totes les empreses que participin a l'obra. «Una manera de fer-ho és obtenir materials a bon preu donacions totals o parcials», va explicar Díez. I va anunciar que «demanarem la col·laboració de les empreses que hagin d'intervenir en l'obra per obtenir materials a preu de cost, cosa que és importantíssima». La presidenta del Patronat de l'EENSM va redundar que «seria un regal brutal»! I va continuar defensant que «tots hi guanyem».

suport a l'escola / En quant a l'augment de la partida que el Govern destinarà l'any que ve a l'EENSM, sobretot des del ministeri de Salut i Benestar Social, Mandico, va explicar ahir que «es justifica per l'augment del nombre d'usuaris de l'Escola».

De fet, la partida que destinarà Salut i Benestar Social a l'EENSM l'any que ve augmenta gairebé un 34%, passant del milió i mig d'aquest any a una mica més de dos milions d'euros. Mandicó va explicar que el ministeri finança en gran part els programes d'estimulació precoç, el Centre de dia, el programa d'inserció laboral Agentas, el taller ocupacional Xeridell i la residència Albó. En canvi, la partida que destinarà el ministeri d'Educació a l'EENSM només s'incrementa en prop del 4%, passant de poc més de dos milions, a 2,140 milions d'euros.

Mandico va explicar que Educació participa en el programa Progrés de suport a la integració escolar dels nens amb limitacions, des de maternal fins a batxillera i en el programa d'educació especial EDES, entre d'altres.

pressupost i programes / L'EENSM té un pressupost per a l'any que ve de sis milions d'euros, i a les partides que hi aportarà el Govern i que sumen 4,150 milions d'euros, hi haurà d'afegir 1,850 milions. Uns diners que l'Escola reunirà «amb l'ajuda de les prestacions que hi aporta la CASS, però també dels ingressos del programa Agentas, el taller ocupacional Xeridell i les aportacions dels socis», va explicar Mandico que va avançar alguns dels objectius que es fixa l'Escola de cara a l'any vinent.

La directora de l'Escola va exposar que «de cara al 2015 volem ampliar determinats serveis com ara l'Impuls, l'escola bressol de l'EENSM que es troba encara en fase de prova pilot i que volem consolidar». També va afegir que «la nostra voluntat és continuar i consolidar el programa Integra Plus que inclou l'oci en les activitats dels usuaris de l'EENSM». Un programa que els permet gaudir de les activitats culturals, esportives i d'oci que s'organitzen al país des de diferents organismes, entitats o administracions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT