PUBLICITAT

L'adéu de Joan Manuel Serrat comença a Andorra

  • L'obra de Paco de Lucía estarà present a la Temporada de Música i Dansa
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Presentació de la 26a Temporada de música i dansa d'Andorra la Vella Morabanc. Foto: EL PERIÒDIC

la 26a edició de la Temporada de Música i Dansa d'Andorra la Vella– que des fa 21 anys compta amb la col·laboració de MoraBanc i des de fa dos amb la d'Andorra Turisme – porta a Andorra una programació de luxe amb artistes d'alt nivell, tant consolidats, com és el cas de Joan Manuel Serrat o Vicente Amigo, com joves estrelles en primera línia del panorama musical: parlem del violinista Joshua Bell i la pianista Gabriela Montero. El torn de la dansa se l'emporta La Compañía Nacional de Danza, ara dirigida per José Carlos Martínez.

Comencem pel final, perquè qui tancarà la temporada serà Joan Manuel Serrat (5/5/2015) en un concert molt significatiu: el primer de la seva última gira europea, Antologia desordenada. Serrat va anunciar que es retiraria dels escenaris quan fes 50 anys de carrera,i aquest moment ja ha arribat. Amb un Grammy sota el braç, el músic diu adéu als escenaris i ho fa amb un nou format «interactiu», tal i com va explicar el director artístic, Josep Maria Escibano; el públic podrà votar a través d'internet quina, de la cinquantena de cançons que Serrat proposa, vol escoltar en concert. Escribano té clar la seva elecció: «Jo votaré Mediterráneo, que com diu Gabriel García Márquez, és el millor poema que s'ha escrit sobre el Mediterrani».

El segon Grammy – aquest a títol pòstum– present aquesta Temporada de música i dansa serà Paco de Lucía; ho farà en el concert que li retrà homenatge del seu compadre – padrí del seu fill– i també guitarrista consolidat, Vicente Amigo (31/1/2015). «Al febrer farà un any de la seva mort, i vam considerar que era de justícia fer-li un homenatge, i qui millor que Vicente Amigo», que, tal i com va explicar Escribano «de seguida ens va dir que sí ja que hem estat els primers en proposar-li». Amigo vindrà amb el seu disc Tierra, «amb la mateixa plantilla instrumental que tenia Paco de Lucía» i inspirat en temes celtes, ara bé, també hi haurà espai per les peces de Lucía, tot i que Escribano no va concretar-ne els detalls.

Però tornem enrere i parlem del primer concert de la temporada que no té res a envejar als altres. El protagonista: el solista Joshua Bell, el prodigi del violí«que toca un Stradivarius que costa 10 milions de dòlars», i l'orquestra que dirigeix, l'Academy of St. Martin in The Fields. Bell portarà una de les obres simfòniques fonamentals, però mai tocada abans a la Temporada: la Simfonia No.5 de Beethoven. El programa es completarà amb la Fantasia Escocesa i Les Hébrides de Mendelssohn.

El quart concert, un altra estrella per la qual Escribano ha apostat totes les cartes: la pianista Gabriela Montero (21/2/2015); una gran intèrpret de música clàssica (Chopin, Schubert..) però amb una encara millor capacitat d'improvisació: «en els seus concerts convida algú del públic a proposar-li una cançó popular a partir de la qual ella improvisa», va explicar Escribano, que va afegir «és excepcional, et deixa al·lucinat». Aquest veneçolana, potser no tan coneguda a Europa, és molt famosa als Estats Units, de fet, va participar en el concert del jurament de Barack Obama el 2009 al Capitoli.

La Compañía Nacional de Danza (21/3/2015), ara amb el reconegut ballarí José Carlos Martínez al capdavant, portarà un espectacle de dansa clàssica i contemporània: «procurarem que facin Raimunda, però per les característiques de l'escenari, encara no sabem si serà possible». Paral·lelament, també s'inaugurarà al Centre de Congressos una exposició fotogràfica dels 30 anys del Festival de Peralada.

Totes les actuacions tindran lloc al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, a les 21. 30 hores. L'abonament té un cost de 150 euros i es podrà adquirir fins el 8 de desembre; a partir del dia 9 es posaran a la venda les entrades, els preus de les quals oscil·len entre 20 i 40 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT