PUBLICITAT

Detectats cinc nous casos de VIH i ja són 65 el nombre total al país

  • La incidència del virus se situa en 5,25 per 100.000 habitants, per sota la mitjana de la UE
  • Els pacients controlats segueixen tractament a Andorra, el qual està cobert per la CASS
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La façana de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell Foto: ÀLEX LARA

Com cada 1 de desembre, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va celebrar el Dia Mundial de la lluita contra la Sida, efemèride a la que Andorra s'hi va adherir fent públiques les dades més recents de la seva situació poblacional, corresponents al 2013. L'any passat es van detectar cinc nous casos d'infecció de VIH+, el que situen la incidència del virus en 5,25 per cada 100.000 habitants. En total, el nombre de casos declarats al Principat, (comptant les persones que tenen VIH+ i també les que tenen Sida, és a dir, quan la malaltia ja està declarada), arriba als 65.

D'aquestes persones, 54 tenen VIH+ (el 83%), i set persones tenen Sida (11%). A més, «n'hi ha quatre que desconeixen la situació de la malaltia» (el 6,1%), segons va informar ahir el Ministeri de Salut i Benestar. A banda, del total de casos 40 estan seguint tractament antiviral. Un tractament que es pot realitzar a Andorra i que està finançat per la CASS, va informar la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.

Des del 2010 que no es declaraven tants nous casos a Andorra. L'any que es van declarar més casos va ser el 2004. Amb tot, Vidal va assegurar que s'està dins la normalitat. «Hi ha alts i baixos però és força regular, estem en la mateixa situació que en anys anteriors», va manifestar, informant a més a més que dels cinc nous casos n'hi ha un que feia temps que ja estava diagnosticat fora d'Andorra i seguint tractament. Per tant no és una nova infecció malgrat constar com a nou al registre.

Cal recordar que des de fa quatre anys el servei d'Immigració no realitza la prova de la Sida als nous residents. Fins al 2010 les persones contagiades amb la malaltia no podien treballar al país.

Salut també va facilitar dades sobre la tipologia de persones que s'han infectat amb el VIH. La majoria són homes, el 75%, per sobre de les dones, el 25%. De mitjana d'edat, tenen 33,8 anys. I en relació als factors de risc, el 75% manté relacions homosexuals i el 25% relacions heterosexuals.

De les 65 persones portadores del virus a Andorra, el 63% es van contagiar per via sexual, el 14,6% perquè els seus pares consumien droga, el 6% pels dos motius, mentre que la resta són altres causes o no han volgut contestar. La gran majoria d'ells es van contagiar quan tenien entre 20 i 29 anys. És a dir, i tenint en compte el perfil dels casos del 2013, ara es contagien més tard.

Vidal va explicar que en general són els metges de capçalera els qui detecten els casos. Quan és així, es deriva el pacient a l'especialista perquè segueixi tractament a l'hospital. En tot el procés de diagnòstic i control també hi intervenen els pediatres, els ginecòlegs, els laboratoris d'anàlisis clíniques i les farmàcies, també les hospitalàries.

Menys casos que a Espanya / Pel que fa a la taxa d'incidència, es tracta de xifres lleugerament per sota la mitjana de la Unió Europea. Si la d'Andorra està en 5,25, a la Unió Europea està en 5,7. Als països veïns està força més per sobre: 7 a Espanya i 6,1 a França.

A la zona de l'Europa de l'Est la situació és més problemàtica ja que la taxa d'incidència està més enllà dels 20 punts.

A diferència d'Europa, però, a Andorra el total de casos està augmentant. Ara el total de casos per cada 100.000 habitants està en el 0,08%. Al 2000 estava en el 0,04%. La mitjana a la UE és força més alta, de vora el 6%, però ha viscut un lleuger descens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT