PUBLICITAT

L'intercanvi autòmatic fiscal serà retroactiu a partir del 2015

  • Madrid demana a Andorra modificar l'acord del 2010 per incloure ja aquest model que promou l'OCDE
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rajoy i Martí a l'entrada del Palau de la Moncloa, el setembre passat Foto: MAYA BALANYÀ

Des del Ministeri d'Economia i Hisenda espanyol es va anunciar ahir que els acords d'intercanvi automàtic d'informació fiscals que s'estan treballant des de l'OCDE, el G-20 i des de la mateixa Unió Europea contemplen que les dades dels comptes deixin de ser opaques a partir de l'any que ve, tot i que és fins el 2018 que es contempla la signatura d'aquests acords per part de la majoria de països.

Bernardo Díez, cap de comunicació d'aquest ministeri, va explicar ahir que Espanya lidera aquesta proposta dins del marc del G-5, i que es treballa de forma coordinada amb l'OCDE i la Unió Europea per «promocionar pactes d'acord d'intercanvi d'informació fiscal automàtica i estandarditzada», de manera que siguin similars entre països, i partint de la base que «les dades dels comptes a partir del 2015 també siguin accessibles», va subratllar.

D'altra banda, en les negociacions que Espanya i Andorra mantenen per signar de forma imminent el Conveni de no doble imposició (CDI) s'hi afegeix un escull, com és que el Govern de Mariano Rajoy vol actualitzar la llei de l'any 2010 pel qual s'estableix un intercanvi d'informació a la demanda –durant el Govern del PS– per contemplar l'intercanvi automàtic de dades, ja que el model actual és considerat massa garantista i es vol anar en la direcció marcada per l'OCDE.

Díez no va voler fer referència a aquestes discrepàncies que «s'estan discutint en les reunions tècniques i que jo no puc comentar», però sí va insistir en què tant l'OCDE, la UE i el G-5 treballen amb una fórmula retroactiva pel que fa al model d'intercanvi fiscal d'informació automàtica. L'Executiu andorrà ja ha signat un compromís amb l'OCDE pel qual l'intercanvi automàtic s'aplicarà en el moment en què es faci de forma multilateral. El Govern de Martí defensa la tesi de que l'acord d'intercanvi d'informació a la demanda amb Madrid i el CDI són dos aspectes que no tenen res a veure, però des de la capital espanyola s'insisteix, en paraules de Díez, en «millorar-lo perquè vagi en la mateixa línia que els procediments amb què està treballant l'OCDE»

Cimera del G-20 / La debilitat amb la qual la Unió Europea va arribar a la cimera del G-20 el mes passat a Brisbane (Austràlia), tenallada en part per l'anomenat Luxleaks –l'escàndol dels acords fiscals secrets que Luxemburg va establir amb 340 multinacionals– va frenar la possibilitat que hi hagués avenços de pes en aquest àmbit. Els líders mundials, encapçalats pel nord-americà Barack Obama i l'alemanya Angela Merkel, es van limitar a acordar un «estàndard d'informació comú», encara que sense una data concreta de la seva entrada en vigor. Caldrà esperar encara diversos anys per veure resultats concrets. «Començarem a intercanviar informació automàticament entre nosaltres i amb altres països –va anunciar el primer ministre australià, Tony Abbott– per al 2017 o finals del 2018, un cop completades les reformes legislatives necessàries».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT