PUBLICITAT

Pal-Arinsal treballa en un forfet anual que englobi estiu i hivern

  • El sector tindrà oberta l'estació 10 dels 12 mesos del 2015, per acabar amb la desestacionalització
  • Se seguirà potenciant el període estival amb l'objectiu que representi el 10% dels ingressos
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Un jove fa un descens a una pista de Pal. Foto: TONY LARA

Vallnord té entre cella i cella avançar cap a la desestacionalització, és a dir, deixar de dependre tant dels ingressos durant la temporada d'hivern per seguir potenciant tota l'oferta d'estiu. Tenir vida al domini i a les dues parròquies els 365 dies de l'any és un dels grans objectius en el que treballen els dos recents arribats directors del domini, Xabier Ajona per Secnoa, i Josep Marticella per EMAP. Per aquest motiu, i per potenciar que els esquiadors vinguin també a l'estiu –així com que els amants de la BTT vinguin durant l'hivern–, des de Pal-Arinsal es treballa en la creació d'un forfet anual únic, que permetria accedir a la seva oferta des que es posa en funcionament l'esquí fins que es posa punt i final a la temporada estival.

Aquest projecte de forfet únic parteix del nou model de funcionament que planteja l'estació a partir de l'any vinent. Un model que mantindrà les pistes obertes durant 10 dels 12 mesos de l'any. «És un concepte global i integrador dins el projecte de desestacionalitzar l'economia», va definir Marticella.

Per posar un exemple, aquest 2015 la temporada d'esquí acabarà l'11 d'abril, i només tres setmanes després, el 3 de maig, es reobrirà pensant en tots els amants de la BTT. De fet, aquell mateix 3 de maig ja s'està preparant una competició d'aquesta modalitat de la bicicleta, que serà oficial i dins del calendari, com a preparació pels Campionats del Món de BTT i Trial que se celebraran el proper setembre també a Pal. De fet, es preveu comptar amb alguns dels equips que posteriorment mostraran les seves habilitats al setembre, en un dels esdeveniments més importants que mai s'han celebrat a Andorra.

A partir del 3 de maig, es mantindrà obert el sector tots els caps de setmana fins finals de juny (entre el 20 i el 24), quan ja s'inaugurarà oficialment la temporada d'estiu i per tant hi haurà oferta tots els dies. L'objectiu és no tancar el Bike Park fins el 12 d'octubre, coincidint amb el Pont del Pilar a Espanya.

I, pràcticament un mes i mig després, a finals de novembre (sempre que la neu ho permeti), es tornarà a obrir el domini per encetar la temporada d'hivern 2015-2016.

«Som de les poques estacions capaces de treballar 10 mesos l'any», va destacar Marticella. I és aquest nou plantejament de l'estació el que ha portat a pensar en oferir el forfet anual, «una cosa porta a l'altra». Està encara en estudi però la intenció és que també permeti accedir a Arcalís durant l'hivern. «Si som capaços de fer una oferta anual més d'un s'enganxaria a l'estiu. I al revés, ciclistes que no tenien previst venir a esquiar a casa nostra potser es farien un plantejament», confia el nou director d'EMAP.

Amb tot, i per aconseguir-ho, cal seguir potenciant i treballant l'estiu, sobretot el Bike Park, obrint-lo també a les famílies i intentant integrar-lo al màxim amb la localitat de la Massana. Marticella va assegurar que l'objectiu és estar dins del Top 10 Mundial de Bike Parks a finals del 2015. «Ara estem al 18è lloc», va explicar Marticella. La cita de la Copa del Món ha de ser la llançadora que els permeti entrar dins dels deu millors. Des d'EMAP tenen la confiança que així serà.

Per tot, entre inversions, mundials i més comercialització, «la declaració d'intencions és que l'estiu representi un 10% dels ingressos», va assegurar el director d'EMAP, afegint que s'està anant «pel bon camí». «A dia d'avui no estem gaire lluny del punt mort i l'objectiu és que l'any vinent l'estació a l'estiu sigui rentable».

Canvis en la manera de funcionar / Ara bé, el que està clar és que mantenir oberta l'estació pràcticament tot l'any implica un replantejament a l'hora de gestionar la plantilla i també cara la maquinària i les seves revisions anuals obligatòries. L'habitual és que a la plantilla fixa se li doni vacances durant el maig, entre temporada i temporada, i potser a partir d'ara «ens haurem de plantejar que alguns facin festa a l'hivern». Marticella va assegurar, però, que tot és un tema de «planificació» i que en cap cas implicarà augmentar la despesa en personal.

Pel que fa als ginys mecànics i a les seves revisions i reparacions, «ho hem estat mirant i hi ha coses que ens encaixen. Quan hi hagi grans revisions potser s'haurà de fer alguna cosa diferent, però és viable».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT