PUBLICITAT

Espot assisteix al primer simulacre d'emergència a l'aeroport de la Seu

  • L'exercici va simular l'accident d'un avió aterrant amb la participació del Cos de Bombers d'Andorra
EL PERIÒDIC
Montferrer i castellbó

Periodic
Els bombers fent les maniobres de rescat ahir al matí a l'Aeroport d'Andorra?La Seu Foto: SFG

El ministre d'Interior, Xaivier Espot, va assistir ahir al primer exercici d'emergència a l'aeroport d'Andorra – La Seu en el qual van participar gairebé 200 persones. La prova va simular l'accident d'un avió durant les maniobres d'aterratge amb el resultat de diverses persones mortes i també ferides de diversa consideració. Per això, la Direcció General de Protecció Civil va activar el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya (Aerocat), i l'aeroport el Pla d'autoprotecció. En el simulacre també hi van participar cinc efectius del Cos de Bombers d'Andorra. El ministre Espot va explicar que la participació andorrana en el simulacre «és una mostra més de la bona col·laboració i la cooperació transfronterera que mantenim amb els cossos vinculats amb Interior de Catalunya i Espanya».

Aquest és el primer simulacre d'emergència que es fa a l'aeroport d'Andorra-La Seu com a futur aeroport comercial. Per això, el conseller del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, va anunciar que «ens hem posat al dia normativament i acabarem l'any havent revisat tots els plans». El conseller va explicar que «donarem als ajuntaments les guies per poder elaborar aquests plans, però alhora serem molt exigents per demanar que, ara que la normativa és planera i fàcil, facin l'esforç de complir perquè ens dotem de plans locals i d'abast nacional davant de qualsevol tipus d‘emergència». El titular d'Interior també va destacar la importància de fer aquests simulacres «per demostrar que els plans són útils i funcionen». A l'exercici hi van participar tots els cossos de seguretat i els organismes que, d'acord amb els plans de protecció civil vigents, hauran d'actuar en un cas real d'accident aeronàutic en la instal·lació. De fet, el 2011 ja es va fer un simulacre en aquestes mateixes instal·lacions catalogades com a aeròdrom.

L'aeroport comercial té previst iniciar l'activitat el proper dia 8 de gener de l'any que ve, i aquest exercici és un requisit. Al simulacre hi van assistir, també, la directora de l'aeroport, Cristina Pastor; l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; l'alcalde de Montferrer i Castellbó, Jordi Calvet; l'alcalde de Ribera d'Urgellet, Antoni Capdevila, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; el delegat del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, la sotsdelegada del Govern a Lleida, Immaculada Manso, i el director general de Protecció civil, Jordi Aurichs.

L'objectiu del simulacre va ser comprovar la implantació dels diferents plans de protecció civil d'aplicació en cas d'emergència a l'Aeroport d'Andorra – la Seu d'Urgell: el Pla d'Autoprotecció de l'aeroport, l'Aerocat i els Plans d'Actuació Municipal (PAM) de Montferrer i Castellbó i Ribera d'Urgellet. Així, es va posar a prova la coordinació en els protocols d'avisos i comunicació, i els diferents equips operatius que hauran d'intervenir en una gran emergència.

L'accident fictici / L'exercici va consistir en l'accident d'un avió que feia el vol Palma –Andorra la Seu d'Urgell, en la qual viatjaven una vintena de passatgers. En el moment d'aterrar, l'avió es va estavellar a la pista i es va incendiar provocant la mort d'alguns passatgers, ferits greus, lleus i deixant algunes persones il·leses. Un cop la torre de control va detectar l'accident, la directora de l'aeroport va activar el Pla d'Autoprotecció i va iniciar les trucades al telèfon d'emergències 112 per sol·licitar ajuda externa. Nou dotacions dels Bombers de la Generalitat –quatre camions, tres vehicles lleugers de coordinació i suport, i el punt de trànsit– amb un total de 21 efectius. Posteriorment i, amb l'arribada de l'ajuda provinent dels parcs de bombers de la zona es va procedir a reforçar les maniobres d'extinció inicials. En les tasques de triatge i de salvament del passatge hi van col·laborar cinc efectius de Bombers d'Andorra, sol·licitats per Protecció Civil de la Generalitat a Protecció Civil del Govern d'Andorra.

Al simulacre també hi van participar una vintena de Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil com a responsable de la seguretat de l'aeroport en l'àmbit aire –la competència fora d'aquesta zona correspon al Cos de Mossos d'Esquadra. La Guàrdia Civil va treballar en el control d'accés i sortida dels equips d'emergència a la zona de pistes, l'accés a l'àrea de l'accident i va col·laborar en les tasques d'aixecament de cadàvers, així com d'identificació de passatgers a la sala d'il·lesos.

Per atendre l'emergència, el Sistema d'Emergències Mèdiques SEM va desplaçar cinc unitats: una ambulància de suport vital avançat amb un metge, un infermer i un tècnic en transporta sanitari; dues ambulàncies de suport vital i dos vehicles d'intervenció ràpida. Al lloc de l'accident es va instal·lar un punt mèdic avançat que va estar dirigit per un comandament del SEM. En aquest punt es van rebre els ferits, i es va fer el triatge per enviar-los als centres sanitaris pertinents. També es van recollir proves i mostres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT