PUBLICITAT

DA tomba la proposició per rebaixar les comissions de les targetes

  • Rios lamenta que la majoria no vulgui negociar mesures per reduir els costos amagats del comerç
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Grup Socialdemòcrata, Rios, González i Gili, ahir al Consell General. Foto: EL PERIÒDIC

La majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) va tombar ahir la presa en consideració de la proposició de llei de reactivació del comerç presentada pel Grup parlamentari Socialdemòcrata (PS). De fet, el Grup Mixt (SDP) també hi va votar en contra. Els detractors la van considerar electoralista i poc seriosa, i fins i tot, el ministre Alcobé va dir que el text només podria beneficiar els grans comerciants però no els petits, així el Govern ratificava el criteri desfavorable que va emetre amb anterioritat a la sessió d'ahir. I tot i que la consellera general Sílvia Calvó, va lamentar que no s'hagués buscat «un consens previ amb la resta de grups, per tal de fer-ho amb rigor», va sortir a la defensiva afirmant que la proposició és «un element de màrqueting electoral, que ha permès al PS començar el porta a porta abans de la campanya».

Una iniciativa dels comerciants / Sense tenir en compte que els quatre articles que conté el text són peticions dels propis comerciants que es queixen dels costos amagats que aclaparen el sector, Calvó va defensar tot el contrari. Així, si la proposició preveu una reducció de les comissions bancàries per al pagament amb targetes de crèdit –sobretot les dels estrangers per equiparar-les al preu que paguen al seu país d'origen–, Calvó va al·legar que «els comerços no han de pagar cap comissió en les compres que no superen els 30 euros». I va continuar justificant el posicionament de DA afegint que la proposició preveu una rebaixa de totes les comissions, però no especifica que les compres inferiors a aquestes quantitats en quedin exemptes. Per això va considerar que la proposta «no beneficia el petit comerç sinó més aviat a les grans superfícies comercials». El president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu es va mostrar favorable a la necessitat de reduir les comissions bancàries, però va insistit en que «la proposició arriba al final de la legislatura i té una clara connotació electoralista que hauríem d'evitar».

sobrecost per als bancs / Alcobé que es va mostrar molt crític amb el text afirmant que la proposició és «el paradigma de la no reactivació», va prendre la defensa de l'oligopoli bancari explicant que «el cost per als bancs andorrans és d'entre el 0,9% i l'1,2% per a cada transacció» i que «obligar-los a cobrar el 0,3% de comissió seria fer-los facturar a sotacost, un fet que és il·legal». El president del Grup Socialdemòcrata, David Rios, va lamentar les «excuses, excuses i més excuses" per part del Govern i del Grup Demòcrata, i que no es prengués en consideració una proposició que «després podem negociar entre tots».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT