PUBLICITAT

El JazzHivern aposta per les veus femenines

  • El ministeri de Cultura hi destina un pressupost de 42.000 euros, 4.000 més que l'any passat
  • PROGRAMA
LAIA F. MAROT
ORDINO

Periodic
The Excitements 33 06/12/14. Foto: EL PERIÒDIC

Torna l'hivern i torna el jazz a l'Auditori Nacional amb el festival que l'any passat va aconseguir 1.600 espectadors, el JazzHivern, i que aquesta edició segueix amb els objectius de «donar a conèixer nous talents» però al mateix temps, «donar veu i oferir el marc adequat a grups andorrans que fa anys que s'han llençat a aquesta aventura musical i que tenen una qualitat inqüestionable», com és el cas de Iarakè, l'escollit per la clausura, segons va explicar ahir el ministre de Cultura, Albert Esteve. La voluntat és «consolidar el JazzHivern com a un dels esdeveniments musicals a casa nostra», mantenir l'elevada assistència – molts concerts fan el ple i l'ocupació mínima és d'un 60% – i «intentant captar públic de fora, per això ho fem els caps de setmana», va afegir la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística, Montserrat Planelles.

Tot i els «ajustos» pressupostaris – la partida econòmica destinada aquest any és de 42.000 euros, 4.000 euros més que l'any passat– aquesta edició porta «una proposta equilibrada en la part artística i els continguts musicals», principalment amb jazz, però també amb blues, soul i funk, i aposta per les veus femenines, que aquesta edició tindran una forta presència: la impressionant Koko - Jean Davis, «que recorda a la jove Tina Turner», segons Planelles, serà l'encarregada d'obrir el cicle amb The Excitements (6/12/2014), un grup sorgit el 2010 i que ha meravellat audiències de tot Europa amb el seu irresistible còctel de soul i rhythmand-blues de la vella escola; el concert d'Andorra formarà part de la gira amb motiu del seu últim disc, Sometimes To MuchAin'tEnough. Si s'hagués de triar un nom per descriure l'actuació, Planelles escull: «explosió».

Més veu, la de Sandra Sangiao amb la Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra (9/1/2015), també creada el 2010, amb musics procedents de diversos països – Sèrbia, Itàlia, França, Alemanya, Grècia, Catalunya i l'Índia– però amb l'objectiu comú de compartir l'afinitat per interpretar, «des d'un vessant sincera i visceral, les cançons populars i tradicionals del ric patrimoni musical klezmer i zíngar», que té les arrels als Balcans, Polònia, Romania, Hongria i l'Orient Mitjà. Un concert «evocador».

L'encarregada del concert «efusiu» serà Nadia B + Trio Passejant (20/01/2015). La jove promesa del jazz europeu, Nadia Basurto, «amb una capacitat increïble per a la improvització», arriba al Principat acompanyada de Roger Mas, Bori Albero i Ramon Prats, amb els quals es torna a reunir per presentar-nos una proposta que retorna a les arrels: interpretar els estàndards del jazz però amb uns arranjaments frescos i sorprenents.

Per a la quarta actuació, un ‘pes pesant', Tina May (20/02/2015). La vocalista britànica és una de les veus més destacades de l'escena europea. El reconeixement de la crítica i el públic de diversos continents és el millor testimoni de la seva qualitat com a cantant. Nom per descriure l'actuació: «intimitat».

Després, el torn del funk amb Migue Full Equip (20/03/2015): Migue Guerra, músic autodidacte, es defineix com un baixista de funky pur. Dotat d'una gran tècnica, les seves actuacions en directe són sempre potents i plenes d'energia. L'Auditori Nacional presenta Funk.ad, el seu primer enregistrament.

En aquesta edició, l'ambaixada de França repeteix col·laboració amb el JazzHivern, i porta a l'abril els «sorprenents» Vincent Peirani al saxo i Emile Parisien a l'acordió (11/04/2015). Dos joves intèrprets, situats a la trentena, dotats d'un gran virtuosisme i d'una gran inventiva que comparteixen el mateix plaer a l'hora d'improvisar i experimentar. Han estat la revelació i una petita revolució en el paisatge musical francès dels últims anys.

I per tancar el cicle, «la festa», de la mà dels andorrans Iarakè, que coincideix amb el Dia internacional del jazz (30/04/2015). Planelles va dir ahir que «es fa difícil presentar o aportar alguna dada nova d'aquesta formació que la gent desconegui», ja que tots els components d'aquest grup andorrà amb una llarga i sòlida trajectòria musical «són part essencial del nostre panorama musical». Amb estils tan diferents com el pop, el jazz i el rock i temes d‘Eric Clapton, Tina Turner, Jamie Callum i Adele, entre molts d'altres, Iarakè actuarà èr primera vegada a l'Auditori Nacional. I després de la seva actuació... «festa sorpresa», Planelles no en va voler donar més detalls.

Des d'ahir les entrades ja es poden adquirir a l'Oficina nacional de turisme i a l'Oficina de turisme d'Ordino.

El minicicle Jazz de Cine/ En aquesta edició del JazzHivern també hi haurà minicicle de cinema, però canvia d'escenari per ubicar-se al Teatre Comunal d'Andorra la Vella, gràcies a la col·laboració del Comú de la capital i l'assessorament del Cineclub de les Valls. El 20 de gener serà el torn del film Honeydripper Blues Bar, el 10 de febrer, el de Porgy and Bess, el 10 de març, el projecte més personal de Kevin Spacey, Beyond the sea, i tancarà el petit cicle de jazz Stormy Weather, el 21 d'abril.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT