PUBLICITAT

Bosses de paper sostenibles

  • Una directiva del Parlament europeu prohibirà les de plàstic en els propers 10 anys
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director de Medi Ambient, Marc Rossell, i el responsable de ?La Bolsa de Papel', Ángel Dapena, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Una directiva aprovada aquest mes de novembre pel Parlament europeu fixa un termini de 10 anys per a la desaparició de les bosses de plàstic de 50 micres, i l'eliminació d'aquelles conegudes com a samarretes al 2018. La nova normativa entrarà en vigor en les properes setmanes i Andorra estudiarà la seva aplicació, segons va explicar el director de medi ambient, Marc Rossell. D'aquesta manera es completarà la legislació andorrana amb l'actual decret que regula el foment i l'ús de les bosses reutilitzables que data del juny del 2012.

Un estudi presentat ahir pel director del projecte La Bolsa de Papel, -plataforma dedicada a realitzar investigacions de mercat- Ángel Dapena, en el marc de la Setmana de prevenció de residus, conclou que la bossa de paper és «un producte natural, renovable, biodegradable i sostenible». Així, per exemple, un quilo de paper conté 1,3 Kg de CO2 (diòxid de carboni). A diferència del plàstic, que prové de materials fòssils, aquest element es pot reciclar fins a 6 vegades. Els treballs que s'han realitzat fixen entre 3 i 5 mesos el termini en què sigui biodegradable en el medi ambient, i «400 anys en degradar-se». Per a Dapena la borsa de paper és «un medi de transport que té que ser útil per al producte que conté».

Robot

Una investigació de l'Instituto Tecnológico del Envase y del Embalaje, ITENE, de València va crear un robot que simula les pulsacions i les estirades de les persones quan porten borses caminant pel carrer.

Després de diferents proves s'assegura que la seva utilització mitjana pot arribar als 4 mesos, suportant un màxim de 12 quilos i fins a 20 estirades. Per a aquelles que porten a dins productes frescos o humits la quantitat és de 8 quilos per les grans i més de 5 Kg per a les petites. L'objectiu és aconseguir que el consumidor pugui arribar a poder escollir al comprar entre dos tipus de borsa, la de paper i la de plàstic com succeeix en països com ara Itàlia, Bèlgica o Suècia.

Tot i la creença popular que l'ús del paper comporta la destrucció d'un gran nombre d'arbres, el cicle de vida del producte comporta la seva regeneració justament per la seva propietat biodegradable. Així a Europa en els darrers anys la superfície forestal ha augmentat en un 40% i en el cas espanyol la xifra se situa en el 15%. A Suècia per cada arbre tallat es planten altres 3.

Dapena va assegurar que cal acabar amb algunes fal·làcies com aquelles d'algunes companyies de subministrament de serveis que fan campanyes a favor de la factura electrònica argumentant «un suposat maltractament al medi ambient quan en realitat és una qüestió simplement de costos econòmics de tot el procés de fabricació». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT