PUBLICITAT

La prevenció i la rehabilitació, bases per eradicar la violència de gènere

  • Els tres grups parlamentaris han treballat conjuntament i la proposta entrarà a tràmit les properes setmanes
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Riberaygua (esquerra), Bonet (centre) i González (dreta) en una sessió de Consell General Foto: TONY LARA

La Llei per a l'eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica podria ser una realitat abans d'acabar la legislatura actual. Els tres grups parlamentaris del Consell General han treballat de forma conjunta i ahir van presentar el projecte de llei que entrarà a tràmit en les properes setmanes. Ja fa dos anys que s'està treballant per enllestir aquesta llei que, en un principi, havia de fer referència a tots els àmbits, sent una llei integral per la igualtat. Però les conelleres generals Patrícia Riberaygua (DA), Mariona González (PS) i Sílvia Bonet (SDP) van admetre que hagués portat molt més temps per la complexitat d'englobar tots els àmbits i que s'ha decidit començar per la violència de gènere i domèstica per la necessitat que hi havia de tenir un marc legal de control que en fes referència. Això sí, les conselleres van confiar en la voluntat de les persones que agafin el relleu després de les pròximes eleccions per seguir treballant per una llei integral d'igualtat.

Per l'elaboració del text s'ha treballat conjuntament amb l'Equip d'atenció integral a la dona, una jurista de Barcelona experta en el tema i una andorrana per adaptar-lo a la legislació del Principat. De fet, Riberaygua va explicar que «encara falten alguns serrells» perquè «quadri del tot amb la normativa i el codi penal andorrà i pugui fer-se efectiva». D'aquesta forma el Govern haurà de «responsabilitzar-se» dels casos i no dependre només «de la bona voluntat per garantir el suport» a les víctimes. A més, es crearà una comissió transversal de seguiment de la llei, que inclourà policies i treballadors de l'Equip d'atenció integral a la dona, i serà l'encarregada de crear estratègies, aplicar-les i «fer complir la llei». L'acte, fet a la seu del Consell General, va coincidir amb la celebració del Dia mundial per l'eliminació de la violència contra les dones.

protecció a la víctima / El text, a més de la violència física, sexual i psicològica, inclou l'econòmica per aquells casos en els que es deixa sense autonomia i sense recursos per subsistir a la víctima.

Entre d'altres aspectes, la proposició de llei inclou l'assistència social integral, la sanitària i la psicològica, el dret a la privadesa de les dades i la intimitat o el dret a l'assistència judicial de la víctima. A més, regula aspectes com la sortida de l'habitatge de l'agressor i la impossibilitat de tornada, les ordres d'allunyament, la prohibició de les comunicacions i la suspensió del dret a la tinença i ús d'armes.

També s'ha tingut en compte a les víctimes secundàries com per exemple, en un cas de violència de gènere, els fills que presentin dèficits qualitatius i quantitatius per la falta d'atenció.

Llei preventiva / Les tres conselleres van coincidir en afirmar que, per sort, els casos de violència de gènere i domèstica a Andorra no es conten per morts i que cal basar-se en «l'educació i la prevenció» amb les noves generacions, però també amb els acusats. Per aquest motiu es considera prioritari treballar per la rehabilitació dels agressors, amb ajuda psicològica i programes específics en tots els idiomes que es parlen al Principat. Segons Bonet, els estudis demostren que «quan es treballa sobre això, la gran majoria dels maltractadors no reincideixen».

Un dels pilars en què es basa el projecte és que totes les ajudes i cursos necessaris siguin impartits per professionals acreditats. Per aquest motiu, González va afirmar que «si no els tenim els haurem de trobar o formar» i si cal s'establiran convenis amb privats per assegurar que les víctimes i els agressors puguin rebre els serveis.

Les penes que s'apliquen al Principat segueixen els convenis internacionals, per tant no hi haurà un enduriment en aquest sentit. A més, en un principi l'aplicació de la llei no suposarà una «aportació dinerària». Tot i això les conselleres van incidir en què la comissió de control «no escatimarà» si es necessitat fer una inversió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT