PUBLICITAT

«Són dones que arriben en situació crítica i que porten anys aguantant»

  • Disminueix el nombre de casos atesos per l'Equip d'Atenció Integral a la Dona, però són més greus
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Total de dones que denuncien a les seves parelles. Foto: GOVERN D?ANDORRA

En el que portem d'any, l'Equip d'Atenció Integral a la dona ha atès 135 casos, dels quals 55 són nous. Malgrat que la tendència apunta que a finals d'aquest 2014 es registrarà un descens del nombre d'expedients en comparació amb l'any passat (176 casos, 83 nous), des del Ministeri de Salut van voler deixar clar que en cap cas es pot parlar de descens de la problemàtica, i més tenint en compte que els casos que s'atenen al servei són cada vegada «més crítics». «Moltes de les dones que ens arriben», va explicar el cap d'Atenció Social i Primària, Joan Carles Villaverde, ho fa «in extremis» i després «d'anys aguantant situacions d'abusos i violència». Són, en general, «casos més multiproblemàtics» i que necessiten un major temps d'estada.

La quantia econòmica destinada a ajuts per a aquestes dones que acudeixen al servei també demostra que en cap cas es pot parlar de milloria. De gener a octubre s'han concedit ajuts per valor de 126.377 euros. Xifra que representa un increment del 60% respecte a l'any passat, malgrat que llavors es va atendre més casos. Concretament, els ajuts al 2013 van sumar 76.000 euros. Són suports que es dóna a les afectades per a «necessitats bàsiques, ajuts extraescolars i de guarderia, ajuts pel procés de recuperació o per garantir cobertura sanitària».

En relació al perfil majoritari de dones que atenen, Villaverde també va assegurar que bona part d'elles tenen fills i que precisament són aquestes «les que aguanten més i donen més oportunitats a les seves parelles». De fet, els 135 casos atesos aquest any han implicat a 209 fills, la majoria dels quals han hagut de rebre atenció psicològica. La resta no l'han rebuda senzillament perquè tenen menys de tres anys i per tant encara són petits per entendre la situació que els envolta.

Una altra dada preocupant exposada ahir és que només el 39% de les dones que ha patit violència de gènere denuncia les seves parelles. El 61% no denuncia «per por a represàlies i al que els pugui passar a la seva parella. Els uneix un llaç sentimental i no volen que els passi res», va explicar la psicòloga Elisa Rodríguez.

POQUES TORNEN AMB EL MALTRACTADOR / Però de l'anàlisi de l'atenció a la dona també se'n desprenen aspectes positius. Per exemple, que només el 13% de les dones torna amb la seva parella. Anys anteriors el percentatge era molt més alt, «ara tornen molt menys», va celebrar l'educadora social Mireia Porras.

També cal senyalar dades com que el 37% de les dones acudeixen a l'Equip per iniciativa pròpia o que el 75% tenen feina.

Finalment, Villaverde va anunciar que l'any vinent s'incorporarà un nou pis amb suport perquè les famílies tinguin més autonomia i intimitat. Així mateix, es deixarà la residència. Aquest any tres famílies han ocupat el pis, i sis la residència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT