PUBLICITAT

Menys gana i menys malbaratament

  • A més d'alimentar famílies, Càritas evita que es llencin 8.400 quilos de productes en 8 mesos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Font i Camp conversen, ahir durant la jornada de portes obertes al banc d'aliments. Foto: TONY LARA

La tasca de Càritas Andorarna i de tot el seu equip de voluntaris és encomiable. Ni un però a la seva acció solidària, que en el cas del banc d'aliments ha permès donar menjar a 110 famílies en el que portem d'any. Cada dimecres s'apropen al local del carrer Alzinaret i compren els seus productes, que es distribueixen com si d'un supermercat es tractés.

Però a banda de tot l'esforç diari per ajudar a les famílies més necessitades, el banc d'aliments també contribueix a lluitar contra el malbaratament de productes alimentaris i higiènics. Diversos convenis amb centres comercials del país (Andorra 2000, Centre Comercial Andorrà, Sant Eloi i River), permeten que l'entitat rebi setmanalment tots aquells productes amb data de caducitat propera a la seva extinció, o que han quedat malmesos visualment, sense veure's afectat el seu estat.

D'aquesta manera, 8.400 quilos d'excedents procedents d'aquests centres i d'altres amb qui Càritas té conveni, han estat gestionats i finalment donats a famílies que no disposen de recursos econòmics ni familiars per poder menjar adequadament. A banda, i sumant els productes que ha comprat Càritas gràcies a les donacions econòmiques (productes que calen per completar una dieta equilibrada dels usuaris) o donacions directes d'entitats i associacions, en el que portem d'any han repartit un total de 17.329 kg. de productes alimentaris i d'higiene. Cap d'ells caducat.

Són molts quilos, però s'intenten donar amb la «màxima dignitat», tal i com va exposar la responsable del servei, Marta Roma, durant la jornada de portes obertes celebrada ahir en motiu de la Setmana europea de prevenció de residus. Per això s'ha adaptat aquest local com si d'un supermercat es tractés, i per això els voluntaris donen suport a les famílies que s'acullen al programa en qualsevol necessitat o problema (sovint d'idioma), a l'hora d'agafar els aliments. Cal destacar que un cop són acceptades al Banc, «valorem quants productes tenen dret a endur-se a partir d'una llista que es defineix en funció del que menjaran», pensant en el que necessiten, però també en el que els agrada i en el que no, va explicar una de les voluntàries.

Pel que fa al nombre de famílies dins del programa, tot apunta que a finals d'any hi haurà un descens de casos en relació a l'any passat (en què van ser 189), tot i que encara queda el Nadal, època delicada, i l'arribada de la gent que treballa a pistes, van planejar des de Càritas.

Finalment Agustí Font, president de Càritas, i Francesc Camp, ministre de Turisme i Medi Ambient, van fer èmfasi durant les portes obertes en els 89 milions de tones d'excedents alimentaris que es malbaraten a la Unió Europea i el fet que un terç dels aliments produïts al món es perden o es malgasten.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT