PUBLICITAT

El Cedre augmenta en 44 els usuaris en un any i demanen més personal

  • La petició de vuit auxiliars més està aprovada i pactada amb el Govern de cara al 2015
  • El nivell de dependència dels padrins creix i, per tant, necessiten més atenció personalitzada
IMAR MARTÍNEZ
SANTA COLOMA

Aquest novembre s'ha complert un any de la unificació, no sense polèmica, dels centres sociosanitaris d'El Cedre i del Solar d'Enclar. Actualment hi ha 152 usuaris: 30 residents de dia, 120 les 24 hores del dia i dues dins el programa Respir convalescència,un programa d'una durada màxima de dos mesos l'any que serveix per donar «un respir» als familiars. El coordinador assistencial del nou El Cedre, Sergi Garijo, va atendre a EL PERIÒDIC per donar a conèixer la situació actual i els objectius de cara a un futur proper.

Menys autonomia, més personal / El poc personal era, probablement, la queixa més repetida entre usuaris i treballadors des de la reobertura. Des del centre van fer arribar les peticions a Govern i la resposta va arribar, tot i que encara falten places per cobrir. En els darrers cinc mesos s'ha fet una ampliació de plantilla important amb set auxiliars d'infermeria, dues infermeres i un treballador social ja que, fins ara, tot i ser un centre sociosanitari no en tenia. A més, a proposta de Garijo, es va sumar la figura del portalliteres, tant per dins d'El Cedre com pels desplaçaments que han de fer els usuaris, per exemple a l'hospital. Una alta figura que s'ha inclòs des de fa uns mesos és la de les infermeres referents, una de matí i una de tarda, que coordinen el control mèdic dels usuaris.

També hi ha hagut una reorganització del personal i vàries treballadores de la bugaderia han passat a ser cuidadores, donant recolzament a les infermeres i les auxiliars d'infermeria. Garijo reconeix que aquest canvi va sorprendre a part dels familiars, però va recordar que és una figura «tots, absolutament tots els centre del país i de fora, siguin públics o privats, la tenen» i va afegir que és una canvi positiu i necessari per l'atenció dels usuaris. Aquestes treballadores han rebut formació teòrica i pràctica per desenvolupar de forma correcta la seva feina. A més, Garijo va confirmar que «el que fan és acompanyar», en cap cas s'encarreguen de la medicació perquè «és potestat de les infermeres i de ningú més». Això sí, el coordinador assistencial va assegurar que hi haurà més canvis properament per «reajustar la figura de la cuidadora i la plantilla». Tot i la suma de personal, el grau de dependència dels padrins, amb el temps, va a més i les diferències són notables en només un any. Quant més elevat és aquest grau i menys autonomia tenen, més personal necessiten per rebre l'atenció necessària. Per aquest motiu, Garijo ja ha expressat la necessitat d'ampliar la plantilla amb vuit auxiliars més per arribar a les 15 que s'havien demanat des d'un principi i va assegurar que «ja està aprovat i pactat amb el Govern de cara al 2015».

Llista d'espera cíclica / Un altre dels problemes que preocupa és el de la llista d'espera. Tot i que s'ha ampliat l'espai i s'ha pogut passat dels 108 residents de fa un any als 152 actuals, Garijo va reconèixer que el problema «no s'acabarà mai» perquè és cíclic. A l'abril hi havia tres persones en llistes d'espera i amb l'ampliació de llits que hi va haver al juny van poder entrar al centre. Garijo va explicar que en els darrers cinc mesos s'ha pogut anul·lar la llista en dues ocasions, però va reconèixer que ara torna a haver-hi usuaris esperant perquè «per a què hi hagi espai ha d'haver-hi trasllats o defuncions». El problema amb el temps és pitjor perquè el nivell de dependència en molts casos creix ràpid «i les situacions poder acabar sent insostenibles per les família».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT