PUBLICITAT

Esperant una nevada que (de moment) no arriba

  • Les estacions pràcticament descarten l'obertura de pistes prevista per aquest cap de setmana H Ho tenen tot a punt per al Pont de la Puríssima
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els remuntadors d'una pista sense pràcticament neu al seu voltant, ahir. Foto: TONY LARA

Fa tot just un any una imponent capa blanca cobria tot el país. Les zones centrals, però sobretot les altes i les pistes d'esquí, acumulaven gruixos importants de neu. De fet, el cap de setmana del 23 de novembre Grandvalira s'anticipava a l'inici de la temporada obrint parcialment les seves pistes per als qui ja tenien el forfet de temporada, a més de 1.000 esquiadors per dia (dissabte i diumenge) que havien reservat el seu forfet per internet. La temporada oficial va començar el 30 de novembre amb gruixos de fins a 150 centímetres de neu pols.

Un any després, la situació és ben diferent. Les nevades han estat més aviat tímides, i un augment notable de les temperatures des d'aquest dissabte passat «ha provocat un empobriment de l'estat de les pistes», va informar Grandvalira. Aquest fet, sumat a uns pronòstics més aviat pessimistes pel que fa a la baixada de temperatures d'aquí a final de setmana ha comportat que tots dos dominis pràcticament descartin començar la temporada 2014-2015 aquest dissabte, tal i com inicialment s'havia previst.

Durant el cap de setmana les poques precipitacions que s'han produït han estat en forma de'aigua o d'aigua neu. Insuficients per poder compactar una bona capa a les pistes. «Ara mateix no estem per obrir», va reconèixer el director d'Emap, Josep Marticella, «actuarem en funció de les condicions meteorològiques». Marticella va afegir que també s'ha de tenir en compte la seguretat i el producte que s'ofereix al client, que ha de ser des d'un inici de qualitat. «Val la pena fer les coses ben fetes», va concloure.

En la mateixa línia es va mostrar Grandvalira, plantejant que només obriran «en cas que es puguin garantir unes condicions favorables per a la pràctica de l'esquí».

Només una nevada d'última hora i poc prevista als butlletins meteorològics canviaria la situació. I possiblement només la canviaria a les pistes que es troben en cotes més altes i encarades al nord. «Si arriba neu, la Coma l'obrirem segur», va assegurar el director de Secnoa , Xabier Ajona. O si fes molt fred, «també estaríem en condicions d'obrir-la», gràcies a la innivació. Cap de les dues coses sembla que es pugui arribar a produir abans de divendres.

L'objectiu, la Puríssima

No poder obrir aquest cap de setmana no suposa en cap cas una gran problemàtica. Els dominis treballen amb la vista posada sobretot al Pont de la Puríssima, del 6 al 8 de desembre. És a dir, d'aquí a una setmana i mitja. «És l'objectiu prioritari», va recalcar Ajona.

Aquí sí que cal poder obrir les pistes, i de fet les estacions ja s'estan posant a punt per aconseguir-ho. «L'estació segueix amb el seu pla d'incorporació de tot el seu personal, i realitzant els últims retocs que permetin l'obertura immediata de l'estació», va informar Grandvalira.

Des de Pal-Arinsal també ho tenen tot enllestit per a l'estrena oficial de la temporada. Una estrena que es preveu positiva, ja que «el volum de reserves pel pont de la Puríssima és important», va assegurar Marticella.

De fet, tots dos dominis coincideixen a recalcar que poder obrir abans del Pont de la Puríssima no és tan per un tema econòmic com per un tema de començar a fer funcionar tota la maquinària. «El que et permet si obres abans és posar en funcionament tota l'operativa i començar a fer treballar ja al personal», va plantejar Marticella. «Per poder fer rodatge», va afegir Ajona. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT