PUBLICITAT

Sant Julià recupera el camí de la Senyoreta a la zona de la Riverola

  • El Comú rehabilita i senyalitza, fins ara, prop de 25 senders
JOSEP ROMERO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La zona de la Riverola on es recuperarà i senyalitzarà el camí de la Senyoreta de la parròquia de Sant Julià Foto: ÀLEX LARA

Dins el pla de recuperació i senyalització dels camins de la parròquia de Sant Julià de Lòria, el Comú té previst la rehabilitació del sender de la Senyoreta, a la zona de la Riverola. El conseller de Manteniment i Medi Ambient, Josep Majoral, va avançar que en la línia de rehabilitar el patrimoni cultural s'acondicionaran, passat l'estiu, unes xemeneies que surten de la terra i que s'han originat fruit de l'erosió i que «molt poca gent coneix».

Aquesta actuació anirà acompanyada d'altres un cop finalitzi la segona fase dels treballs de rehabilitació dels camins que es va engegar la primavera passada i que ha permès fer possible la creació d'una xarxa per mantenir els actuals i recuperar aquells que havien quedat inutilitzats pel creixement de la vegetació. Fins al moment, s'han senyalitzat i recuperat més de 25 quilòmetres. Entre ells, una desena com ara els dels Pujols, el de Rocafort, el del Mas o el d'Aixirivall i d'altres que connecten el centre urbà de la parròquia amb les zones d'Aixovall i la Margineda.

Entre el patrimoni natural que ara ja es pot visitar està el Forn de Calç de la Margineda, la Cova de la Margineda, (antic espai que feien servir els pastors per allotjar el bestiar) o la Cova de l'Óssa.

SEGONA FASE/La segona fase contempla la recuperació dels senders des del centre urbà fins a la cota 1.300 i de 1.300 cap amunt. Majoral va explicar que si el termini del calendari d'execució es compleix es previst que puguin obrir-se al públic durant el mes de juny. En concret es realitzaran treballs de senyalització, tant horitzontal com vertical, i s'efectuaran millores en l'adequació, sanejament i accessibilitat en forma de construcció de petits esglaons o de baranes.

CIRCUIT D'ORIENTACIÓ/ Majoral també va explicar que la corporació està treballant en la creació d'un circuit d'orientació que té com a finalitat apropar la muntanya al poble i connectar els quarts. Així, es farà una prova pilot amb una primera fase focalitzada entre la cota 900 i la 1.300: es potenciaran els camins i rutes verticals ja existents enllaçant-los i també s'obriran de nous.

Inicialment, hi hauran tres circuits de diferent dificultat i l'objectiu és buscar unes fites emplaçades a diferents punts del poble i «que formen part del patrimoni natural, històric o cultural de la parròquia». La finalitat és que aquest projecte sigui una realitat a finals d'any. De fet, i coincidint amb la popular Cursa de Sant Silvestre del proper 27 de desembre, un equip espanyol professional farà una cursa d'orientació oberta a tothom que hi vulgui participar.

SORPRESA PEr l'anunci DE L'OPOSICIÓ/ Majoral va respondre amb «sorpresa» a l'anunci de l'oposició de creació d'una xarxa de camins quan «ja està en marxa des de fa mesos». El conseller va indicar que a mitjans de l'octubre passat va a informar en una reunió celebrada amb el conseller Josep Roig d'un llistat de 45 punts de treball que s'estaven executant o en vies d'execució, la qual cosa no «s'acaba d'entendre ben bé», va concloure. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT