PUBLICITAT

Bombers d'Andorra reben formació sobre rescats de muntanya

  • Metges de l'hospital de Puigcerdà impartiran al desembre un mòdul d'atenció a l'accidentat a l'hivern
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un helicòpter del Grup de rescat de muntanya, GRM, atenent a un accidentat en una pista d'esquí. Foto: BOMBERS D'ANDORRA

Tot i que ja fa uns quants anys que el Grup de Muntanya dels Bombers d'Andorra manté una col·laboració amb l'Hospital de Puigcerdà per tal d'intercanviar experiències relacionades sobre com actuar en tot el que fa referència als rescats d'accidentats en zones de muntanya, el 2013 totes dues entitats van voler formalitzar la relació mitjançant la subscripció d'un conveni. Un document signat entre el centre sanitari i el Departament de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament del Principat.

Un dels objectius és que el Transfronterer faci formació a tots els efectius de l'Àrea de Grups Especials i del Grup de Suport Sanitari (GSS) dels Bombers d'Andorra. Per la seva banda, aquests darrers col·laboren en l'activitat docent del Curs Internacional Diploma de Medicina de Muntanya que imparteix l'hospital.

FORMACIÓ ESPECÍFICA/ Aquesta col·laboració es concreta diverses vegades l'any. La pròxima formació serà el 4 de desembre al Principat. Els metges de l'Hospital impartiran un mòdul de reciclatge pre-hivern d'atenció a l'accidentat a muntanya en condicions hivernals. A la primavera vinent la Unitat Canina dels bombers d'Andorra es traslladarà a la capital de la Cerdanya per impartir docència a la sessió d'hivern del diploma internacional de Medicina de Muntanya amb un programa de seguretat i prevenció d'accidents de muntanya, específicament relacionat amb les allaus.

Tota la formació està homologada per les comissions mèdiques de la Unió Internacional d'Associacions d'Alpinisme i de la Comissió Internacional de Socors Alpins, segons va explicar el director adjunt dels Bombers, Jordi Farré.

A banda d'aquesta formació amb el Transfronterer el grup de Muntanya realitza formacions i cursos específics sobre aquest àmbit «a demanda» quan ho sol·liciten els equips de bombers d'altres països, especialment de l'estat Espanyol i de França, va assegurar el cap del Grup de Muntanya dels Bombers d'Andorra, Òscar Santos.

GRM/ El grup de rescat de muntanya, GRM, compta actualment amb 20 membres i altres tres que formen la secció sanitària. Tots ells formen part de l'àrea de grups especials del cos. En concret, el de muntanya s'encarrega de totes les intervencions en relació als rescats, salvaments i recerques a la muntanya o entorns d'alçada. Realitza també moltes tasques de divulgació, informació i formació de temes relacionats amb la neu i la muntanya. A més planifica, confecciona i programa els reciclatges operatius obligatoris i entrenaments del personal adscrit al grup. Juntament amb aquest està el Grup de Suport Muntanya, GSM, que compte amb 23 membres. Porta a terme altres tasques sempre limitades al suport. Als seus integrants se'ls ofereix una formació mínima que es realitza a Andorra.

MEDICINA DE MUNTANYA/ L'especialització de l'Hospital de la Cerdanya en medicina de muntanya es tradueix en l'organització de les pràctiques del Diploma Internacional de Medicina i Seguretat a Muntanya i altres activitats com les orientades als professionals de les estacions d'esquí.

En aquest camp hi ha programades en els propers mesos sessions de docència en socorrisme i medicina d'urgències a la muntanya en les pròpies estacions d'esquí. La nova unitat de medicina de l'esport i ciències aplicades (UME) esta formada per sis professionals de les disciplines que afecten l'activitat esportiva en qualsevol nivell com ara especialistes en medicina i en psicologia de l'esport, nutrició i dietètic, estudis podològics i també de l'aparell locomotor, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT