PUBLICITAT

La rehabilitació de Santa Maria entra en la recta final l'any que ve

  • La remodelació de les torres de la catedral permetrà obrir al públic la de Sant Salvador
  • La darrera fase inclou les cobertes de l'absis, del cimbori i del claustre i la il·luminació del temple
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
El conjunt arquitectònic de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, imponent al peu del Cadí. Foto: TONY LARA

L'última fase de les obres de rehabilitació del conjunt monumental de la catedral de Santa Maria d'Urgell començaran l'any que ve una vegada el Ministeri de Cultura engegui la maquinària que ho farà possible. De fet, els pressupostos generals de l'Estat espanyol preveuen per aquest any una primera partida de 100.000 euros d'una inversió total de 780.000. Les actuacions es desenvoluparan en tres fases fins a la seva finalització el 2016, si es compleixen els terminis previstos d'execució. Unes accions que s'integren en el Plan de Catedrales que va posar en marxa el Govern espanyol l'any 1985. El Vicari General de la Diòcesi d'Urgell, mossèn Josep Maria Mauri, va explicar ahir que la restauració més enllà de tenir una finalitat exclusivament litúrgica «que també», pretén capitalitzar el pol d'atracció turística que representa la catedral romànica de la Seu d'Urgell, i contribuir a «donar feina a empreses i treballadors del territori».

La darrera fase de restauració del temple, recull l'actuació en diferents elements de la part nord, est i oest del claustre, el campanar (Sant Just), i les torres de Sant Salvador i de l'església de la Pietat, que estan molt afectades per la humitat i la brutícia que s'hi han acumulat amb el pas dels anys.En concret es repararan les cobertes de l'absis i del cimbori així com la teulada del claustre per solucionar els problemes de filtracions d'aigua que fan malbé les estructures. També s'arranjarà la teulada de la Pietat substituint-ne una part així com l'actual aler de fusta. A més, es restauraran les columnes i tota la part escultòrica del claustre així com les parets interiors i el conjunt escultòric de la porta principal.

La diòcesi ha contactat amb diferents restauradors especialitzats que seran els encarregats de realitzar els treballs que «s'han d'efectuar amb molta cura sempre intentant aprofitar els materials propis, o en el seu defecte els que no siguin estranys», va manifestar una de les arquitectes del projecte, Lurdes Espar. A tot això s'afegirà també la reparació de la instal·lació elèctrica, tot el sistema de drenatges i sanejaments de les galeries interiors de la zona nord, «fent-los més segurs i lluminosos», i altres obres de manteniment i accessibilitat.

obertura de Sant Salvador al públic / La rehabilitació estrella serà la de les torres de Sant Just i Sant Salvador. L'adequació de la de San Salvador inclou la construcció d'unes noves escales que substituiran les actuals que es troben molt degradades. També s'hi habilitarà una galeria que permetrà realitzar un recorregut interior entre les dues torres. Només la de Sant Salvador podrà ser visitada pel públic. Un cop rehabilitada formarà part de l'itinerari cultural i patrimonial de la Seu. La restauració del temple i del claustre no comportarà el seu tancament total. S'actuarà per zones i això comportarà restringir els accessos de forma parcial a mesura que avancin els treballs. El projecte està dissenyat per Vidal Solares arquitectes, i dos professionals més, Àngel Tuset i Lurdes Espar.

DIFERENTS RESTAURACIONS/ La catedral de Santa Maria d'Urgell ha patit diverses restauracions al llarg de la seva història. La primera es va fer del 1915 al 1919 sota la direcció de l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch; la segona del 1952 al 1955 i altres entre el 1967 i el 1973. L'última restauració va ser del 1996 al 1999. La darrera és la primera fase de l'actual conjunt d'accions previstes. El 1931 va ser declarada bé cultural d'interès nacional. Hi la proposta de presentar el conjunt monumental romànic a la Unesco perquè el declari patrimoni mundial de la humanitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT