PUBLICITAT

L'IRPF sense secrets

  • Insercions a la premsa, falques i programes de ràdio, i tríptics a totes les cases per no equivocar-se
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ahir Foto: SFG

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van presentar ahir l'última fase de la campanya informativa del nou Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) que entrarà en vigor el proper 1 de gener. El ministre Cinca va explicar que l'impost preveu una implantació molt esgraonada perquè els obligats tributaris no hagin de fer cap esforç fins la segona meitat del 2015 o del 2016. La campanya de comunicació iniciada aquesta setmana se centra en les petites empreses, els autònoms i les llars, perquè les reunions amb els grans recaptadors de l'impost –les grans empreses o els bancs– ja es van engegar el mes passat.

Cinca va explicar que degut a les dificultats que podia plantejar als grans recaptadors «la feina que calia fer tant pel volum de nòmines, com per l'adaptació dels sistemes informàtics a l'intercanvi de fitxers amb la CASS, vam anar a cobrir molt ràpidament aquestes empreses». I va afegir que «ara s'enceta la campanya més necessària, adreçada a tothom, amb l'objectiu d'explicar a tots els ciutadans quines rendes estan subjectes a tributació i com es faran els ingressos a compte el 2015». I va argumentar que «es tracta d'un impost molt gran, amb moltes rendes i ciutadans afectats» i va voler llançar un missatge tranquil·litzador afirmant que «la campanya se centra en la simplicitat».

Si els primers anuncis –en pro de l'actitud ciutadana responsable– sota el lema Amb un mínim esforç tots hi guanyarem ja han aparegut als diaris digitals aquesta mateixa setmana, al llarg dels pròxims dies es desenvoluparan anuncis específics, però sobretot més explicatius del funcionament de l'impost, adreçats als assalariats, els petits empresaris, els autònoms i els jubilats. També es faran dues presentacions públiques, juntament amb la CASS a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), els propers 3 i 10 de desembre, amb la possibilitat de programar-ne més si la demanda ho exigeix. Abans però, tal com va explicar Hinojosa, el proper dimarts 25 de novembre el departament de Tributs i Fronteres es reunirà amb els representants sindicals i el desembre –la data encara no està determinada– amb l'Associació d'Assessors Fiscals i Tributaris. Hinojosa va afegir que «en les presentacions s'explica el reglament d'aplicació de l'impost i el procediment per fer-ne la declaració conjunta amb la CASS, pel que fa a les rendes del treball».

El director de Tributs i Fronteres va afegir que «l'explicació es fa amb exemples pràctics per donar tranquil·litat als empresaris de cara a la feina que hauran de fer per retenir les rendes als treballadors». Hinojosa va matisar que «la campanya és multicanal i es farà a través dels mitjans de comunicació, premsa digital, premsa escrita i ràdio; però també a través de la web del Govern, i les xarxes socials».

A més, va anunciar l'enviament d'un tríptic a totes les llars amb una explicació «bastant detallada dels punts més importants». A tot això, per als que vagin molt perduts, el departament de Tributs i Fronteres afegeix la possibilitat de concertar una cita personal de 15 minuts per esvair els dubtes persistents. Per concertar-la només cal agafar torn fent un simple clic a la web del departament, on també és possible consultar tota la informació sobre l'impost i la pestanya de preguntes freqüents, on apareixen els dubtes més universals com ara els trams d'ingressos i els tipus que s'hi apliquen; les deduccions o bonificacions a les quals es pot optar o si cal declarar una segona residència en un altre país, o el lloguer que es percep d'una propietat a l'estranger.

El cas és que cal declarar-ho, però l'Agència Tributària, tal com estableix la Llei, restarà de la liquidació els càrrecs que l'obligat tributari hagi satisfet a la Hisenda del país on té la propietat. A l'espera d'acords de no doble imposició, Andorra no els farà pagar impostos dues vegades. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT