PUBLICITAT

Alemanya avala el procés d'acostament d'Andorra a la UE

  • Saboya i Tempel acorden començar a negociar un CDI
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Encaixada de mans entre Tempel i Saboya, durant la recepció d'ahir. Foto: ÀLEX LARA

Peter Tempel, el nou ambaixador de la República Federal d'Alemanya a Andorra, va celebrar ahir el seu primer acte oficial al Principat, en el marc del dia de la Unitat Alemanya, que es commemora el 3 d'octubre. Aquest any la cita pren un caire especial, tenint en compte que s'ha celebrat el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín. Tempel va oferir una recepció a les autoritats i va presentar les seves credencials al ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, també present a l'acte. Durant la recepció, Tempel va aprofitar per reclamar «una Europa unida» per sortir de les «diverses crisis». Una Europa unida mitjançant la UE, on l'ambaixador no té cap mena de dubte que hi ha de ser Andorra. En aquest sentit, va avalar el procés d'acostament que s'està duent a terme i va garantir el seu suport en qualsevol acció de tot el procés.

Tempel va assegurar que les relacions entre Alemanya i Andorra són excel·lents i que un dels seus objectius com a ambaixador és mantenir-les. El mateix parer comparteix Saboya, que va exposar que dins les relacions multilaterals hi ha hagut «suport mutu», fet que ha permès tenir també «unes relacions bilaterals bones». Aprofitant la trobada d'ahir, Saboya va plantejar al nou ambaixador la signatura d'un Conveni de no Doble Imposició entre els dos països. Una petició que va acceptar Tempel.

Seguint amb els CDIs, Saboya va explicar que el que es negocia amb Espanya es troba a la recta final i que la voluntat és que ja es pugui rubricar durant la visita al Principat del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Una visita que s'ha endarrerit pel mes de gener, va informar Saboya.

Pel que fa les negociacions per acostar-se a la Unió Europea, Saboya va constatar que el suport d'Alemanya hi és, i que ara s'ha d'anar «una fase més enllà». És a dir, «explicar quins temes són de sensibilitat especial per nosaltres, respectant les nostres particularitats». S'han de tenir en compte aspectes com la lliure circulació de persones o de mercaderies. Aquí s'hauria de mantenir, al parer andorrà, el que estipula l'acord duaner de fa més d'una dècada. Saboya també va assegurar que lluitaran perquè el procés d'acostament parteixi «d'una adaptació progressiva i «respectant clàusules de salvaguarda».

Durant la recepció, Tempel va homenatjar el cònsol honorari d'Alemanya, Enric Palmitjavila, per la seva tasca, un fet que ell va agrair, i va aprofitar per anunciar que aviat la seva filla, Cristina Palmitjavila agafarà el seu relleu.

País atractiu per a alemanya / Finalment, durant l'acte l'ambaixador va assegurar que en termes turístics «Andorra és una destinació molt interessant per als alemanys, a l'hivern i a l'estiu». Precisament el Govern andorrà treballa per iniciar campanyes de comunicació a aquest país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT