PUBLICITAT

El Govern permetrà l'obertura si els empresaris donen tres festius

  • Benet planteja al sector una solució provisional a la futura regulació definitiva
  • Continuen els retrets i divergències que fan inviable un executiu d'unitat
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

El ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, va afirmar ahir que si l'empresariat es compromet a atorgar tres diumenges de festa als seus treballadors, es podrà obrir la resta de diumenges de l'any afectats pel decret d'horaris comercials, que quedaria automàticament modificat. D'aquesta manera, el Govern va deixar la porta oberta a que els comerços no hagin de tancar tres tardes de diumenge fins a finals d'aquest exercici sense perjudici de la conciliació entre la vida familiar i professional, que quedarà finalment regulada gràcies a un futur articulat que concreti fins a deu diumenges de descans per als treballadors.

L'anunci de Benet va arribar a propòsit d'una de les preguntes que els reformistes van centrar en les afeccions econòmiques de la llargament debatuda mesura, en una sessió de control que va incorporar 19 interpel.lacions, la més mediàtica l'originada per l'acomiadament de la directora del Cor dels Petits Cantors, Catherine Metanyer. El president del grup reformista, Joan Gabriel, s'havia interessat per les mesures previstes pel Govern a l'hora de "compensar la pèrdua" causada pel tancament comercial, una pregunta davant la qual el titular de Turisme i Comerç va alertar que no cal posar "a l'esquena dels tancaments" la crisi que Andorra travessa de manera estructural.

Des d'ApC, el seu president, Eusebi Nomen, va insistir en la demanda d'una moratòria al decret de tancament comercial, tot i que el debat va girar entorn la necessitat de posar punt i final a una pol.lèmica que està, a judici de CR i la plataforma, perjudicant el país. En una segona pregunta sobre els horaris comercials centrada en les manifestacions del Govern amb motiu del tancament, Gabriel va apostar per donar un missatge al món que "Andorra està oberta 365 dies a l'any".

LLUNY DEL GOVERN D'UNITAT
D'altra banda, la qüestió del govern d'unitat va planar durant tota la sessió, tot i que de manera menys explícita que la jornada d'ara fa una setmana. Amb un cap de Govern, Jaume Bartumeu, encara amb el jet lag de Nova York, Nomen no va dubtar en insistir en la necessitat d'aquesta via per tal d'afrontar la reforma de l'administració de manera urgent, entre d'altres qüestions. Tot i això, ni Gabriel ni Bartumeu van tornar pronunciar-se sobre aquesta possibilitat, ja que aquesta setmana hauran de reprendre's els contactes per tal d'explorar una opció que els mateixos reformistes ja han reconegut veure amb força escepticisme.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT