PUBLICITAT

El nou conveni amb Espanya permet el cabotatge i la triangulació

  • Els transportistes andorrans podran parar a carregar a Espanya i fer un segon viatge intern
  • S'equipara el sector dels taxistes al de transport de passatgers i es posa fi a certes problemàtiques
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La directora d'Indústria, Irene González, signa el conveni amb Manuel Montobbio, sota la mirada d'Alcobé i Calvo, ahir al matí. Foto: ÀLEX LARA

Andorra i Espanya van rubricar ahir al matí el conveni sobre el Transport Internacional per Carretera, després que poques hores abans (dimarts a la tarda), es donessin per finalitzades les negociacions. Es tracta d'un conveni «transgressor», a paraules del ministre d'Economia i Territori; i «innovador», segons l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio. Els motius, al parer dels signants, és que inclou per primera vegada i afectant a un i altre país (no hi ha convenis similars amb aquestes condicions ni a Espanya ni a Andorra), dos aspectes que, sobretot, beneficiaran el col·lectiu de transportistes andorrà: el cabotatge i la triangulació.

El cabotatge implica que els transportistes andorrans podran fer una parada a l'Estat Espanyol per carregar, abans de fer la seva parada final (també en territori espanyol), per descarregar. La mesura beneficiarà sobretot aquelles empreses del país que tenen magatzems a la Seu d'Urgell o a Organyà, segons va explicar la presidenta de l'Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d'Andorra (ATMCA), Francesca Barbero. De la mateixa manera, podran fer aquesta acció els transportistes espanyols al Principat, però la pròpia Barbero va recordar que Andorra «no és exportadora» i, per tant, es tracta d'una condició que beneficia sobretot els transportistes del país.

Pel que fa a la triangulació, permetrà que un transportista pugui carregar o descarregar al país veí, per després marxar a un tercer país. Per exemple, «nosaltres podrem carregar a Espanya i descarregar a França», va destacar Barbero.

Per tots aquests motius, l'ATMCA es mostra molt satisfeta amb la rúbrica d'aquest conveni «que feia anys que s'esperava», tot i reconèixer també que fins l'actualitat, malgrat no haver-hi cap norma escrita en vigor, funcionaven sense masses problemes.

De fet, aquest és un dels aspectes que va voler destacar Alcobé a l'hora de presentar el conveni. Fins ara les relacions en aquest sector funcionaven «amb cordialitat i sense problemes», el que demostra «les excel·lents relacions entre els dos països». Però aquest conveni «dóna garantia jurídica» i aporta nous aspectes com els ja mencionats, així com un canvi de tracte als taxistes.

Tal i com va explicar el director adjunt de Transport d'Espanya, Fernando Calvo, el col·lectiu de taxistes, així com el de limusines, passarà a tenir la mateixa consideració que el de transport de passatgers. És a dir, podrà efectuar sense problemes serveis des d'Espanya cap a Andorra. Calvo va assegurar que s'havien produït «circumstàncies no desitjades a l'aeroport de Barcelona i a estacions de ferrocarrils». «La regulació no estava gens clara», va afegir, però amb el nou conveni el viatge discrecional es podrà fer sense problemes sempre i quan el taxista tingui apunt (en cas de controls), el seu full de ruta.

Felicitacions del sector / El conveni no entrarà en vigor fins d'aquí a uns mesos, tot i que la intenció és que mentre s'espera la ratificació espanyola es pugui funcionar amb un «conveni provisional», va explicar Alcobé.

Això és el que també esperen totes les associacions implicades. A banda de les felicitacions de Barbero, també va mostrar-se satisfet el president de l'Associació de Transportistes de Viatgers d'Andorra, Gabriel Dallerés. «Normalitza una situació que ve de temps», va assegurar. Pel que fa a la inclusió del taxi dins el transport de mercaderies, Dallerés va plantejar que encara s'ha d'analitzar «com ens afecta, però en principi no hi veiem perjudicis».

Finalment, el president de l'Associació de Taxistes, Sergi Gil, no va voler valorar la signatura del conveni perquè encara no l'havien vist, a l'espera d'una propera reunió amb el Govern. En qualsevol cas, va assegurar que no tenien constància a l'associació que hi hagués problemàtiques amb els taxistes a l'hora d'anar a buscar clients a Espanya. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT