PUBLICITAT

El Govern respondrà les peticions de prejubilació i jubilació cas per cas

  • Cinca nega que es contestin en bloc perquè hi ha qui la demana a 26 anys vista i diu que s'aplicarà la llei
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, es dirigeix cap a la sala de premsa, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, va negar ahir que el Govern contesti en bloc les 150 peticions que demanen la prejubiliació o la jubilació a l'Administració de cara al 2040, perquè «es demana amb 26 anys d'antel·lació i no farem altra cosa que aplicar el que diu la Llei i denegar les peticions que no la compleixin, cas per cas». El ministre va recordar que el càlcul de la jubilació respon al nombre d'anys treballats i també al fet de tenir una edat al moment de demanar-la. I va afegir que «cada cos de l'Administració preveu circumstàncies diferents», perquè els cossos especials es poden jubilar als 20 o 25 anys de servei i en canvi, els funcionaris de l'Administració general han d'haver treballat com a mínim 30 anys. De la mateixa manera, Cinca va explicar que l'edat de jubilació tampoc és la mateixa per a tots i va dels 55 als 65 anys. «Si no es reuneixen els requisits la jubilació no es pot donar».

El ministre va argumentar que «preveure amb 26 anys d'antel·lació que et jubilaràs va en contra de tota lògica», i va afegir que «hem d'intentar que el sentit comú imperi». Cinca va apel·lar precisament al sentit comú de tots per exposar que «un termini raonable per preveure la jubilació, per anunciar-ho i demanar que et rellevin si és necessari, és un termini de tres mesos». I va concloure que no s'ha de confondre la facultat d'exercir el dret amb anticipar-se a les pròpies expectatives de vida.

Simulació / Cinca va reiterar que una vegada publicada la Llei qualificada del Pla de pensions de la Funció Pública, el Govern té la intenció d'entregar als treballadors de l'Administració una simulació personalitzada de la pensió que cobraran al moment de jubilar-se. El ministre va recordar que aquesta previsió de jubilació inclourà la pensió de la CASS més la pensió complementària del fons de pensió públic. I va precisar que aquest últim «són dos fons en un, el fons que proveirà el Govern per fer front als drets que han adquirit els treballadors en el passat, i el fons de nova creació per a tots els treballadors que s'incorporen ara o que començaran a cotitzar ara». Cinca va destacar que aquesta informació posarà de relleu «l'esforç que el Govern farà per cobrir els compromisos contrets en el passat, perquè de fons no n'hi havia cap». En quant a la projecció que va anunciar que es faria al Consell General a l'ocasió de l'aprovació de la Llei, va afegir que «inclourà la suposada evolució salarial de cada treballador, la seva cotització al fons públic i al fons de la CASS». I va concloure que «intentarem fer-ho de la manera més fàcil i entenedora possible». Per últim, el ministre va destacar que la simulació s'adreça a 2.000 treballadors, i que cada un rebrà un tracte personalitzat.

Des de la seva aprovació el passat 30 d'octubre, la Llei qualificada del Pla de pensions de la Funció Pública ha entrat en una espiral de rebuig per part de tots els treballadors de l'Administració, a la qual es va sumar dilluns passat el rebuig dels treballadors adscrits a l'Administració de Justícia que van presentar un recurs a la Batllia que haurà de decidir si l'eleva al Tribunal Constitucional per vulneració de drets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT