PUBLICITAT

Un aute reconeix la vulneració de drets i declara nul tot un procés

  • La causa implicava diversos processats per ús fraudulent de targetes de crèdit
  • La Policia va obtenir proves sense dir als sospitosos quina era la seva condició
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La seu de la Justícia. Foto:

El Tribunal de Corts va notificar ahir un aute pel qual estima la qüestió prèvia presentada per l'advocat de la defensa en una causa per ús indegut de targetes de crèdit --secundada pels lletrats dels altres processats en el mateix cas-- i declara la nul.litat de les proves i del conjunt del procediment judicial. Així doncs, el tribunal dóna la raó als lletrats, en el sentit que, durant el procediment, es van vulnerar els drets fonamentals dels processats a la defensa i a un procés degut.

El 6 d'octubre de l'any passat, l'advocat Josep Antoni Silvestre va plantejar un seguit de qüestions al Tribunal de Corts, a les quals es van adherir els advocats de la resta de processats en la mateixa causa. L'origen d'aquestes qüestions prèvies es troba en el fet que la Policia va iniciar la investigació del cas l'any 2002, arrel d'una comunicació que havien rebut d'un jutjat de Lleida. En aquesta comunicació, se'ls informava que una investigació relacionada amb l'ús fraudulent d'unes targetes de crèdit a l'Estat espanyol evidenciava que algunes de les operacions s'havien fet al Principat.

Davant del Tribunal de Corts, Silvestre va assenyalar que, d'acord amb la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners producte de la delinqüència internacional, la petició d'ajuda a Andorra s'hauria d'haver fet, en realitat, a partir d'una comissió rogatòria. A partir d'aquesta primera errada procedimental, però, es van començar a acumular un seguit de despropòsits.

SENSE LECTURA DE DRETS
De fet, la Policia es va presentar als establiments investigats i va requerir un seguit d'informació, sense comunicar als implicats que eren sospitosos de cometre un delicte ni fer-los la lectura dels seus drets. D'aquesta manera, la informació i documentació que la Policia va compilar aleshores tampoc no es va obtenir correctament i, a la pràctica, es van vulnerar els drets a la defensa i a un procés degut. Així ho van creure els advocats del cas, adherint-se a la línia argumental encetada per Silvestre, i així ho va estimar el Tribunal de Corts en l'aute que va fer públic ahir al matí.

L'aute fa referència a la doctrina del fruit de l'arbre enverinat, per la qual no es poden admetre les proves obtingudes amb la vulneració dels drets o les llibertats fonamentals. I és que el conjunt del procés es va basar en aquelles primeres proves. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT