PUBLICITAT

Llançats cap al Mundial

  • Grandvalira estrena una rampa de sortida per als Campionats del Món de Quilòmetre Llançat
EL PERIÒDIC
GRAU ROIG

Periodic
La torre que s'utilitzarà als Campionats del Món de Quilòmetre Llançat Foto: GRANDVALIRA

Grandvalira, continua preparant el Campionat del Món de Quilòmetre Llançat que acollirà el proper 28 de febrer i 1 de març a la pista Riberal del sector de Grau Roig. El muntatge d'una torre de sortida amb una rampa que permetrà als esquiadors assolir una velocitat de 200 km/h, aproximadament, és la principal novetat que va presentar Grandvalira per a la prova mundial.

La Federació Internacional d'Esquí (FIS) ja ha autoritzat i validat amb tota normalitat l'estructura muntada, que té 10 metres d'alçada i una rampa amb 18 metres de llargada i 1,3 d'amplada. El material de l'estructura que conforma l'estructura té un pes total de 4.778 kg., i la base de sortida de la plataforma pot aguantar un màxim de 500 quilograms. Grandvalira no ha escatimat en la seva creació i el seu disseny, que ha comptat amb el vistiplau d'esquiadors top del circuit, com l'italià Simone Origone, que posseeix el rècord total de quilòmetre llançat, amb una velocitat de 252,4 km/h. Fins el moment, la màxima velocitat registrada en la Riberal ha estat de 185,19 km/h, i l'autor d'aquesta marca és l'austríac Klaus Schrottshammer.

Tot i l'espectacularitat de l'estructura, només s'hi podran situar en ella dues persones a la vegada per motius bàsics de seguretat. Normalment, serà un esquiador, durant el seu torn de sortida, i un controlador els que podran estar situats en la base de sortida de la torre, que està feta a partir de ferro galvanitzat, com la resta de l'estructura.

«El primer que hem tingut en compte és la seguretat. La torre ha estat certificada pel Col·legi d'Enginyers de Canals, Camins i Ports de Barcelona, i és veritat que ens ha donat alguna nit d'insomni, però el resultat ha estat molt agraït», va destacar l'impulsor de la torre i director d'activitats de Grandvalira-Saetde, Nadal Antor, orgullós de la feina realitzada en aquest apartat, i va afegir que «és la primera vegada que es produeix una estructura així per una competició d'esquí».

Al ser el primer cop que s'utilitza una estructura d'aquest tipus en la disciplina del quilòmetre llançat, l'estació andorrana ha preparat unes jornades d'entrenaments lliures, del 12 al 16 de gener, per als corredors de la categoria reina del circuit, l'Speed 1, per a què puguin provar la rampa abans que se celebrin els Campionats del Món. «Esperem el seu feedback per si cal fer alguna modificació», va explicar Antor, i és que les proves prèvies són molt importants per a què, quan se celebrin els campionats, tot funcioni amb la màxima normalitat i no sorgeixi cap imprevist en el darrer moment.

Aquests últims dies, el personal de Grandvalira ha procedit al muntatge de la torre en el mateix lloc on es disputarà la competició, i ja s'han realitzat les primeres proves en sec. L'objectiu és el de comprovar l'estabilitat, els ancoratges i altres mesures de la seguretat de l'estructura.

Per primera vegada, Grandvalira i els Pirineus seran l'escenari d'uns Campionats del Món de Quilòmetre Llançat. Després d'haver acollit proves del circuit de la Copa del Món durant els tres hiverns anteriors, la FIS va escollir l'estació andorrana per organitzar la prova d'aquesta especialitat pels resultats satisfactoris que havien obtingut en experiències d'esdeveniments passats. La darrera edició que es va realitzar del Campionat del Món de Quilòmetre Llançat es va realitzar a Vars, França.

A més a més, una vegada finalitzin la prova que registrarà velocitats extremes, es donarà inici a les dues proves del circuit de la Copa del Món, el 2 i 3 de març. Seran dues proves mundial les que acollirà Grandvalira de manera consecutiva. Quatre dies seguit en els quals, l'estació andorrana serà el centre mundial de l'esquí de muntanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT