PUBLICITAT

Almenys 250 funcionaris demanaran la prejubilació

  • Més d'una cinquantena de duaners ja ha formalitzat el tràmit
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els funcionaris durant la sessió d'aprovació de la llei dels complements de pensió, el passat 30 d'octubre. Foto: TONY LARA

Els darrers dies, al voltant de 150 funcionaris han formalitzat davant del Govern la seva petició formal per prejubilar-se. Són molts, però la seva acció ha provocat una reacció en cadena, i es calcula que els propers dies ho faran almenys un centenar més. Els càlculs dels sindicats parlen d'almenys 250 persones que es decidiran per aquesta mesura, en vistes a la propera publicació de la llei de reforma dels complements de pensió dels funcionaris, aprovada a finals del mes passat al Consell General. Una llei que no entrarà en vigor fins sis mesos després de la seva publicació al BOPA.

L'objectiu és demanar la prejubilació abans que les condicions de la nova llei es tirin en contra dels funcionaris, va explicar el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach. I és que, tal i com va plantejar el propi Ubach, la llei de la Funció Pública indica que s'ha de demanar la prejubilació amb un mínim d'antel·lació de tres mesos, «però no diu res de cap màxim». Així, hi ha persones que han formalitzat el tràmit davant de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública, però potser no els toca prejubilar-se fins d'aquí a 15 o 20 anys. L'únic que estan fent «és exercir el seu dret», va defensar Ubach.

Aquest és el buit legal que han acordat els diversos sindicats per mostrar el seu desacord amb la llei. Si se'ls aproven les prejubilacions, mantindrien el 60% del seu darrer salari, com ha passat fins ara.

D'entre els vora 150 treballadors que ja han fet efectiva la demanda, bona part d'ells, més d'una cinquantena, són duaners. Aquí han seguit el procés pràcticament la totalitat del cos, el propi Gabriel Ubach inclòs, que té 50 anys i es vol prejubilar als 55.

A banda s'hi ha sumat d'altres funcionaris i properament ho faran una cinquantena de bombers, va assegurar Ubach. També estan estudiant la mesura els policies, així com els mestres i professors.

Accions legals / Un poc formalitzada la demanda de prejubilació, el sol·licitant roman a l'espera de la resposta per part del Govern. Una resposta que, si s'atén a les que normalment fa l'administració, hauria de ser positiva. Si el Govern opta per la via del silenci administratiu, els sindicats arribaran fins al final: «si no responen, anirem als tribunals», va manifestar Ubach.

Recurs aquesta setmana / Un altre col·lectiu funcionarial que ja ha acordat que anirà a la Batllia per intentar que no entri en vigor la llei dels complements de jubilació és el del Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració de la Justícia. Consideren que s'han lesionat els drets dels treballadors en els processos de negociació i aprovació del text.

La portaveu del Sindicat, Cristina Araujo, va explicar a aquest rotatiu que el recurs es presenta perquè el Govern no va informar la Comissió Consultiva dels treballadors de la Justícia, ni va demanar el seu parer, a l'hora d'elaborar la reforma de les pensions dels treballadors del sector públic. Araujo va reconèixer que l'omissió del Govern es pot explicar pel fet que la separació de poders –entre la Justícia i l'Executiu– és precària en alguns aspectes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT